Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

KotorArt - Održana konferencija Novi Sad 2021.

21.07.2021

U organizaciji KotorArt Don Brankovih dana muzike sinoć je u Crkvi sv. Duha održana konferenciju pod nazivom Novi Sad 2022.

Prisutne je najprije pozdravio direktor Festivala Ratimir Martinović, a zatim je o tome kako i na koji način kultura može da bude u funkciji cjelokupnog razvoja jednog grada, govorio direktor Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković.

U predstavljanju projekta Novi Sad 2022 Milenković ističe da je Novi Sad među prvim gradovima van Evropske unije koji je proglašen za Evropsku prijestonicu kulture, postavši tako jedan od 60 gradova koji su ponijeli ovu titulu.

,,Nezavisni eksperti Evropske komisije su 2019. godine svrstali Novi Sad među najbolje Evropske prijestonice kulture u fazi pripreme. Programski narativ projekta Novi Sad – Evropska prijestonica kulture proizilazi iz slogana Za nove mostove, koji predstavlja ideju izgradnje novih mostova saradnje i razmjene između umjetnika i organizacija iz Novog Sada i Srbije sa kulturnom scenom Evrope. Definisana su četiri programska mosta, nazvana simbolično po postojećim novosadskim mostovima, odnosno prema vrijednostima koje grad želi da razvije u kontekstu evrointegracija, prema uvjerenjima koje njeguje i nastoji da podijeli sa svim Evropljanima: Sloboda, Duga, Nada i Ljubav. Mostovi se dijele na programske lukove, a njih ukupno osam nas očekuje 2022. godine: Doček, Seobe, Budućnost Evrope, Heroine, Tvrđava mira, Dunavsko more, Kaleidoskop kulture i Druga Evropa”, pojašnjava Milenković.

On dalje ističe da titula Europske prijestodnice kulture nastala je 1985. kao jedan od najdugoročnih projekata Europske unije.

,, Za ovih 30 i više godina shvatili da kroz tu titulu odnosno brand, oni su uspjeli da određene gradove transformišu. Tako da nije bitno da li će Rijeka i Novi Sad ili Budva sa Kotorom, Tivtom i Herceg Novim biti Europska prestonica kulture u smislu metropole kao što to jesu već Pariz i Beč, što nije suština jer upravo su decenijama te titule dobili ž gradovi koji su to već bili, ali zatim je Europska komisija shvatila sa takvim jednim potencijalom i kapaciteta zaista mogu da se transformišu gradovi u jednom novom razvojnom pravcu. U kome ovaj projekat ne čini samo benefite za razvoj kulture, veći dovodi do transformacije u ekonomskom smislu, socijalnom i privrednom, ali je razlika što sa ovakvim potencijalom odabrani gradovi kulturu stavljaju na prvo mjesto. Kultura se kao segment uvijek doživljava kao nešto sporedno što se u budžetima na kraju popunjava sa jednocifrenim procentima, ali kod ovog projekta se ispostavilo da koliko uložiti u kulturu vi ustvari dobijate mnogostruko u pomenuta tri segmenta. Mislim da je to i ono što je transformisalo Europsku prijestolnicu kulture u posljednjih 20 godina, jer je učinilo da titulo ne dobijaju veliki gradovi, već oni gradovi koji to žele da to budu i uglavnom dobijaju trći, četvrti, peti po veličini gradovi u svojoj državi, jer kulturu stavlja na prvo mjesto, u tom smislu oni zato postaju Europska prijestolnica kulture”, naglašava Milenković.

On je na kraju pozvao na ceremoniju otvaranja godine titule koja će se održati 13. januara 2022. godine, u okviru Dočeka, jednog od najvažnijih i legatskih projekata Evropske prijestonice kulture, a takođe u okviru Dočeka, 31. decembra 2022. godine, simbolično će zatvoriti godinu titule.

Podsjetimo, Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacija EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.

Foto: KotorArt