Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Vulović: Ponovo smanjen broj autobuskih linija do Kostanjice

13.10.2021

Neredovnost autobuskih linija u gradskom prevozu predstavlja jedan od najvećih problema u Mjesnoj zajednici Morinj, kaže za Radio Kotor predsjednik Savjeta te Mjesne zajednice Špiro Vulović.

,,Problem autobuskog prevoza u Morinju je višegodišnji. Od vremena kada je još vozila “Autoboka” ništa se nije popravilo, još je iz godine u godinu gora situacija i konstantno se smanjuje broj linija. Došli smo u situaciju da jedini prevoznik kojeg imamo bukvalno ucjenjuje Opštinu, a mi kao mještani moramo da trpimo. Ukupno šest linija koliko mi imamo od 15. septembra ove godine, je nedopustivo malo jer je zadnja linija u 16 sati iz Kostanjice. Među mještanima ima onih koji svakodnevno zbog posla moraju putovati za Kotor, a ima i onih koji su prinuđeni da se kući vraćaju preko Pričanja, Stoliva i onda da se iz Kamenara snalaze do Kostajnice i Morinja. Mislim da, prije svega, Opšina koja potpisuje ugovor sa prevoznikom mora da uloži maksimalni napor da se jednom taj problem riješi”- ističe Vulović.

Prema njegovim riječima u pripremi je tender za autobuske linije na teritoriji opštine Kotor, tako da se nada da će biti više zainteresovanih prevoznika, kako bi konkurencija doprinijela da se kvalitet prevoza putnika poboljša.

,,Razumno je da je tokom prvog talasa korona virusa bilo manje ljudi koji su koristili autobuski prevoz, i da situacija posljednju godinu nije pogodovala prevoznicima. Mještani MZ Morinj koji su naročito “pogođeni” neredovnim prevozom imali su razumijevanja donekle. Ova sezona je pokazala da je bilo dosta putnika i da ne postoji razlog da se žali na rentabilnost. Postavlja se pitanje - ako ukida linije zbog neisplativosti, zašto se redovno javlja na tender koji raspisuje Opština ako nema interesa. Logično je da se na primjer ne javljaju na te tendere pa bi Opština našla neki drugi način da organizuje prevoz. Ali ako se oni redovno javljaju, znači da imaju interes, ali isto tako imju i obavezu da ispunjavaju uslove koji su propisani tim tenderom. Redovno se dešava da prevoznik, kada “uzme linije” i kada se potpiše ugovor, počinje samovoljno da ukida linije”- kaže Vulović.

Kako navodi, prevoznik “Blue line” je samovoljno linije “skratio do Risna”.

,,Ako je već potpisao ugovor da ta linija ide do Kostajnice, onda mora da ide do Kostajnice. Linija do Risna ne postoji u obavezama preuzetim ugovorom sa Opštinom. Svaki put kada prevoznik prekine liniju u Risnu, po zakonu bi trebalo da bude kažnjen od strane nadležnih. Ovoga ljeta su bile velike gužve u autobusima, autobusi su stari, a time pokazuju potpuno nepoštovanje prema putnicima. Mislim da čelnici Opšine treba da razmišljaju o osnivanju poduzeća za prevoz putnika ili nađu drugog prevoznika, a ne da pristaje na ucjene ”- poručio je Vulović.

On dalje kaže da se MZ Morinj za rješavanje ovog problema obraćala svim nadležnim institucijama na lokalnom nivou, te da su više puta i sa mnještanima razgovarali na zborovima građana.

,,Mislim da dobra volja da se riješi ovaj problem postoji, ali se neke stvari moraju prelomiti, jer se na ovaj način ništa neće postići. Svake godine dolazimo u istu situaciju - da nam tokom ljeta zadnja linija iz Kotora do Kostajnice bude u 20, a zimi u 15 sati”- zaključio je Vulović.