Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

Radionica za izradu predmeta od slame i sjemenki

22.10.2021

Učenike četvrtog razreda, odjeljenje učiteljice Nevenke Saveljić, zatekli smo u biblioteci OŠ ,,Drago Milović“ na radionici za izradu predmeta od slame i sjemenki čiji je organizator NVU Đurđevo brdo. Projekat ,,Radionica za izradu predmeta od slame i sjemenki“ je sufinansirao Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor projekta je privatna zdravstvena ustanova ,,Dental Smail“ iz Tivta. Na radionicama, koje su organizovane od utorka u Tivtu i u Kotoru, posjetila ih je generalna konzulica Republike Hrvatske gospođa Jasminka Lončarević i ispred Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat, sekretarka Borka Mršulja i Ivana Petković. Učenici su pravili različite predmete po slobodnoj volji od čega su dominirali bukmarkeri i ukrasi za poklone.

Slične inicijative su bile organizovane 2014. godine kada su polaznici Hrvatske nastave u Crnoj Gori posjetili Hrvatsku i Srbiju i tamo se po prvi put susreli sa slamarskim radionicama. Nakon dužeg vremena uspjeli su da dobiju sredstva i da organizuju radionice u Boki:

,,Polaznici Hrvatske nastave u Crnoj Gori bili su na terenskoj nastavi 2014. godine u Osijeku, Đakovu, Vukovaru i Vojvodini. Tamo smo radili slamarske radionice što nam se jako dopalo i pokušali smo kroz projekte da dobijemo neka sredstva i napravimo slične radionice kod nas, što je potrajalo, ali dočekali smo i to. Sada razmišljamo o novom projektu da njihovi učenici budu naši gosti, kao što smo mi bili njihovi. To su minimalni troškovi oko prevoza, dok bi učenike smjestili po našim domovima i obezbjedili im obroke“, rekla je predsjednica NVU Đurđevo brdo, Ljerka Sindik.

Ona je dodala da su djeca prezadovoljna i da je cilj radionice da iskažu svoju kreativnost, ali i nauče nešto novo što kroz formalno obrazovanje nemaju priliku.

,,Učenici su zadovoljni. Ovo je njima nepoznato jer materijali nisu iz našeg okruženja, ali su rado prihvatili. Dobili su šablone sa motivima i sa mora i iz Vojvodine. Djeca u nastavnom programu imaju puno teorije što je svakako bitno, ali treba ih podstaći da se iskažu na neki kreativan način“, zaključila je Sindik.

Izvor vijesti