Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

Održana komemoracija admiralu Branku Mamuli

22.10.2021

U organizaciji Opštine Tivat, danas je u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat održan komemorativni skup povodom smrti jedne od najmarkantnijih vojnih i političkih ličnosti SFRJ, admirala flote Jugoslovenske ratne mornarice, Branka Mamule, koji je prekjuče sahranjen na Gradskom groblju Brdišta u Tivtu.

Od admirala Mamule prigodnim govorima su se oprostili predsjednik Skupštine opštine Tivat, dr Andrija Petković i Milodrag Jelisavac, kapetan fregate JRM u penziji, a skupu su osim porodice Mamula I građana prisustvovali I predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, kao I načelnik generalštaba Vojske Crne Gore, general Milutin Đurović.

Govoreći o impozantnoj vojno-političkoj karijeri admirala Mamule i njegovoj nemjerljivoj ulozi u izgranji SFRJ kao najveće vojne sile ovog dijela svijeta, Petković je naglasio admiralovo doživotno ubjeđenje u ideju jugoslovenstva, u bratstvo i jedinstvo kao osnovu napretka južnoslovenskih naroda.

“Mi, građani Tivta, imali smo privilegiju da pokojni admiral Mamula bude naš sugrađanin. Upravo što je ovdje u Tivtu on pronašao onaj ideal za koji se borio cijelog svog života, a to je život ljudi, koji bez obzira na sve razlike dobijene rođenjem, žive u slozi, miru I zajedništvu. Kao da je u Tivtu našao svoju malu Jugoslaviju,” istakao je predsjednik SO Tivat.

Osvrćući se na brojna priznanja koja je veliki vizionar i vojni strateg sa međunarodnom karijerom zaslužio u zemlji i širom svijeta, kapetan fregate Milodrag Jelisavac naglasio je da je Mamulin njegov životni i profesionalni put pratio uspon i pad zemlje, čijem je prosperitetu admiral posvetio cijeli svoj život.

“Branko Mamula je osim vojno-političke, imao veoma značajnu ulogu u razvoju ekonomije svih bivših jugoslovenskih republika, jer je upravo za vrijeme njegovog mandata, kao načelnika generalštaba i saveznog ministra odbrane, SFRJ organizujući svoje oružane snage razvila impozantnu namjensku industriju koja je proizvodila bukvalno sve- od municije do podmornica, I izvoznih dostignuća koja su se mjerila sa godišnjim dezivnim prihodima i do jedne milijarde dolara,” podsjetio je Jelisavac na ulogu admirala Mamule u izgradnji vojne industrije SFRJ, koja je našu nekadašnju domovinu učinila jednom od najvećih ekonomija Evrope.

Tivat, kao posljednja luka u životu slavnog admirala, ima obavezu da se sjeća Branka Mamule s poštovajem i zahvalnošću, posebno kada se prisjetimo vrijedne donacije- legata koji je zajedno sa suprugom prije nekoliko godina poklonio Gradskoj biblioteci u našem gradu. Ostaće zapamćen i kao inicijator da se dokumentarna građa tivatskog Arsenala zaštiti kao materijalno kulturno dobro Crne Gore, te adekvatno muzejski obradi i prezentuje.

Izvor vijesti