Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Dr Igor Kumburović: Zdravstveni sistem ima kapaciteta za borbu u uslovima složene epidemiološke situacije

14.01.2022

Direktor kotorskog Doma zdravlja dr Igor Kumburović kazao je za Radio Kotor da zdravstveni sistem u Kotoru i u cijeloj Crnoj Gori ima kapaciteta da odgovori izazovima veoma složene epidemiološke situacije, prouzrokovane Omikron sojem korona-virusa.

Dr Kumburović kaže da su sugrađanke i sugrađani bili izuzetno revnosni u procesu imunizacije, pa je do sada ukupno dato 30.026 doza vakcina.

On je ocijenio da je to odličan rezultat, ali i da treba dodatno poraditi kako bi vakcinacija bila još uspješnija.

U cijelom procesu od značaja su i aktivnosti onih koji su već primili vakcinu i predstavljaju pozitivan primjer nasuprot protivnicima vakcinacije.

“Omikron soj virusa je mnogo zarazniji od Delta soja, pa je samim tim njegova transmisija veća što dovodi do značajnog povećanja broja inficiranih. Sa pojavom Omikrona okolnosti u borbi sa ovim virusom globalno su se dodatno zakomplikovale, tako da nadležne zdravstvene institucije konstantno prate sve epidemiološke parametre i na osnovu toga donose mjere i daju preporuke, kojih svi zajednom moramo da se pridržavamo kako bi što prije prevazišli ovu situaciju”, kazao je dr Kumburović.

On je kazao i da je operativni štab u stalnoj komunikaciji i da pomno prati epidemiološku situaciju i u skladu s tim i donosi odluke i preduzima aktivnosti.

“Što se tiče kontrole poštovanja epidemioloških mjera Ministarstvo zdravlja, Uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije sprovode akciju pojačane kontrole poštovanja propisanih epidemioloških mjera u svim gradovima Crne Gore.

Kontrolom na terenu rukovoditi Uprava za inspekcijske poslove, uz asistenciju Uprave policije, a u saradnji sa lokalnim samoupravama, Komunalnom policijom i Komunalnom inspekcijom”, kazao je dr Kumburović.

Direktora Doma zdravlja smo pitali i kako ova ustanova funkcioniše ovih dana, da li ima zaposlenih koji su oboljeli od kovida, ima li dovoljno osoblja koje je na raspolaganju, postoje li pregledi za koje se predlaže prolongiranje, kao I da li je ovih dana zapravo “pametno” izbjeći dolazak u Dom zdravlja, ukoliko to nije neophodno.

“Organizacija rada u Domu zdravlja Kotor, uprkos otežanim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusom, ni jednog trenutka nije bila ugrožena. I sada je rad organizovan u skladu sa trenutnim epidemiološkim dešavanjima. S obzirom na novonastalu epidemiološku situaciju, pojačan je broj medicinskih timova u COVID centrima, a u slučaju potrebe, sve je prostorno i kadrovski spremno za dodatno širenje kapaciteta.Dom zdravlja Kotor je, svim svojim kapacitetima, kao i do sada, u službi građana, kako bi svi imali dostupnu i pravovremnu zdravstvenu zaštitu. Neophodne zdravstvene usluge dobijaju i pacijenti sa drugim zdravstvenim problemima i zbrinjavaju se u najkraćem roku. Sve službe rade, od izabranih doktora za odrasle, djecu i žene, do laboratorije, Centra za RTG i UZ dijagnostiku, patronažu i ostalih centara za podršku, naravno poštujući preporuke i mjere nadležnih u skladu sa epidemiološkom situacijom. Ipak, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju, savjetujem svima da izbjegavaju dolazak u Dom zdravlja ukoliko to nije neophodno”, rekao je dr Kumburović.

Dr Kumburović je istakao i da su PCR laboratorije mnogo pomogle zdravstvenom sistemu u brzoj detekciji koronavirusa, što je značajno za uspješnije liječenje pacijanata, jer se na taj način na vrijeme kreće sa terapijom i znatno manje pacijenata u tom slučaju završi na bolničkom liječenju.

“U novoj PCR laboratoriji u Domu zdravlja Kotor, koja je donacija Fondacije Volnoe Delo, vrijedna 340.000 EUR, osim analiziranja testova, pružaju se i usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, a tokom ljetnje turističke sezone testirali smo u našoj laboratoriji i turiste, ukoliko im je to potrebno za povratak u matičnu zemlju. Kotor je dobio jednu od najsavremenijih i najkvalitetnijih PCR laboratorija u Crnoj Gori. Testiran je veliki broj građana ovog grada, ali i Tivta, kao i brojni turisti. Dom zdravlja u Kotoru svakodnevno može da analizira više stotina testova na koronavirus, građani da dobiju rezultate bez dužeg čekanja, a zdravstveni sistem i Institut za javno zdravlje Crne Gore značajno su se rasteretili. Od početka rada PCR laboratorije u kotorskom Domu zdravlja, testirano je preko 40.000 građana i turista. Tim Doma zdravlja Kotor je završio sve obuke. Imali smo pomoć internacionalnih stručnjaka iz Rusije, molekularnih biologa iz Beograda i Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Koristim priliku da se zahvalim donatorima na ovoj veoma vrijednoj i neophodnoj donaciji, koja nam je umnogome olakšala otkrivanje virusa”, kazao je dr Kumburović.

Osvrnuo se i na postojeća nacionalnu “call” linija 1717, koja je pokrenuta na inicijativu Ministarstva zdravlja, 05. januara i u međeuvremenu kadrovski pojačanu.

“Građani iz cijele Crne Gore mogu na besplatni broj 1717 da komuniciraju sa medicinskim osobljem, jednostavnije i brže dobiju smjernice ukoliko im je neophodna ljekarska pomoć ili savjet. Ovo je još jedan od servisa koje Ministarstvo zdravlja

omogućava u cilju efikasnijeg odgovora na složenu situaciju izazvanu širenjem Omikron soja koronavirusa, koji hara cijelim svijetom. Takođe, mi smo u Domu zdravlja povećali obim rada svojih lokalnih “call” centara, kako bi građani imali dodatnu sigurnost”, kazao je dr Kumburović.

Uprkos ozbiljnoj epidemiološkoj situaciju, zdravstveni sistem i u Kotoru i u cijeloj Crnoj Gori ima kapaciteta da odgovori ovim izazovima u veoma složenoj epidemiološkoj situaciji, koju je prouzrokovao Omikron.

“Mi u Domu zdravlja sve svoje kapacitete stavili smo u službu građana, kako bi im pružili adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu. Svi zaposleni daju svoj maksimum i u potpunosti su posvećeni zbrinjavanju svih oboljelih. Molim naše sugrađane da nam u tom poslu pomognu tako što će biti odgovorni, strogo poštovati epidemiološke mjere, slušati savjete ljekara i na taj način spriječili dalje širenje virusa. Takođe, veoma je važno da se oni koji to nijesu do sada učinili vakcinišu, jer osobe koje su kompletno vakcinisane, u skladu sa važećim preporukama, i ako obole imaju lakši oblik infekcije”, rekao je dr Kumburović.

On je istakao da vakcinacija protiv Covid-a nema alternativu i da je najbolji način borbe sa pandemijom.