Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Danilovgrad

Nagrađeni gimnazijalci za pismene radove o Danu oslobođenja

05.02.2020

Na sjednici skupštine opštinskog UBNOR-a i antifašista Danilovgrada delegati su jednoglasno usvojili izvještaj o radu za prošlu godinu uz konstataciju da su se uspješno realizovane aktivnosti u minulom periodu uglavnom odnosile na očuvanje i njegovanje tekovina NOR-a.
-Obilježavajući značajne jubileje iz prošlosti, nastojali smo da podsjetimo građane na slavnu tradiciju i kolone boraca koji su krčili puteve ka slobodi i da evociramo uspomene na žrtve za ljudsko dostojanstvo i pravdu. Oni su junačkom smrću trasirali staze za ljepšu budućnost, a njih 1354 iz ovog kraja dali su živote za otadžbinu. Herojski su ginuli na bojištima, umirali na stratištima i stradali od nasilja onih koji su bili vjerne sluge i skutonoše okupatora. Ali, nažalost, fašizam još nije poražen, jer se i dalje javlja u različitim formama i oblicima. Retrogradne snage ne prezaju od negiranja svih dostignuća u ovoj zemlji i pokušavaju veoma perfidno da fašističku ideologiju i dalje promovišu. Zato, borbu protiv neofašizma moramo uporno voditi, ali samo argumentima i istorijskim činjenicama, jer istina na kraju uvijek pobjeđuje, rekao je predsjednik boračke organizacije u Danilovgradu Božidar Brajović i naglasio da će UBNOR nastaviti svoju misiju i omasovljavati članstvo kako bi se, sa koljena na koljeno, prenosile tekovine svih ratnih okršaja za slobodu Crne Gore. On je podsjetio i na odličnu saradnju sa lokalnom upravom i državnim organima, uvjeren da će i ubuduće imati podršku od tih subjekata kako bi nastavili sa obnovom spomenika i spomen obilježja na ovom području.
Više od stotinu učenika Gimnazije ,,Petar I Petrović Njegoš“ učestvovalo je na konkursu za najbolji pismeni sastav na temu ,,9.decembar 1944.godine-Dan oslobođenja Danilovgrada“. Žiri je odlučio da se nagrade knjigom Andreja Jovanović, Danijela Mrkić, Anastasija Musić, Anja Žunjić, Sara Pejović, Nina Ćupić i Tijana Cvijetić, dok su Ljubica Popović i Marija Perović ravnopravno podijelile prvo mjesto i od UBNOR-a dobile po stotinu eura.
Prema riječima sekretara Draga Kneževića, ova praksa će se nastaviti u cilju odlične saradnje sa vaspitno-obrazovnim ustanovama kako bi đaci afirmisali vrijednosti svojih predaka koji su dali živote za bolje sjutra svojih naslednika i domovine. Takođe, plakete su uručene profesorici istorije Tanji Šaletić i privatnom preduzetniku Ivanu Šćepanoviću koji su pružili veliki doprinos u sprovođenju plana i programa ove boračke organizacije. Na sjednici prisutnima su se obratili predsjendik SUBNOR-a Crne Gore Zuvdija Hodžić, predsjednica opštine Zorica Kovačević i član predsjedništva UBNOR-a Momčilo Šaletić ne štedeći komplimente na račun dobrog rada svih organa opštinskog UBNOR-a.