Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Sinoć održan koncert duvačkog kvinteta omladinskog orkestra Furlanske filharmonije

13.05.2022

Koncert duvačkog kvinteta omladinskog orkestar Furlanske filharmonije kojeg čine: Sonia Venzo (flauta), Gabriele Bressan (oboa), Francesco Cristante (clarinet), Florian Cason, (horna), Alessandro Bressan (fagot) održan je sinoć u Crkvi Svetog Duha, u organizaciji Kulturnog centara „Nikola Đurković“ Kotor.

Prisutne je tom prilikom pozdravio direktor Kulturnog centra Vladimir Bujišić koji je podsjetio da je koncert realizovan

u okviru projekta “Bravo Bravissimo” koji finansira Evropska zajednica.

,,Partneri na projektu „Bravo bravissimo“ pored Kulturnog centara “Nikola Đurkovic” su Association Des Agences De La Democratie Locale (Francuska), Municipio De Lousada (Portugal) i Theatro Aeroploio – Ena Theatro Giapiadia (Grčka), a nosilac čitave ideje je Udruženje Societa Musicale Orchestra e Coro San Marco iz Italije. Projekat je posveđen mladim ljudima koji se žele baviti nasljeđem lika i djela kompozitora Đoakina Rossinija. Njegovo stvaralaštvo je obogatilo evropsku muzičku kulturu i podstaklo umjetnike da se u modernim vremenima bave njegovim muzičkim identitetom. Projekat je poseban jer objedinjuje ljude različitih socijalnih statusa, kreirajući evropski identitet. Cilj ovog projekta je dvojak, sa jedne strane nastoji ojačati opšti osjećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru kroz Rossinijev život i umjetničko naslijeđe, dok sa druge strane promoviše kulturnog nasljeđa kao izvor inspiracije za umjetničko stvaralaštvo i inovacije”- kazao je Bujišić.

Podsjetimo, omladinski orkestar Furlanske filharmonije, jedini u Furlanijsko-Julijskoj krajini nastao je 2015. godine. Orkestar uključuje više od 150 muzičara starosti između 16 i 35 godina i svi instrumentalisti su porijeklom iz regiona i učenici su muzičkih škola Furlanija-Julijske krajine, kao i najprestižnijih italijanskih i stranih akademija.

Drugi koncert omladinskog orkestar Furlanske filharmonije biće održan danas u Muzičkoj sali Kulturnog centra sa početkom u 11 sati.