Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Danilovgrad

Adaptirani hotel Zeta već krajem novembra

10.02.2020

U zgradi lokalne uprave, danas je obavljena prezentacija idejnog rješenja buduće adaptacije hotela ,,Zeta” koji je odnedavno u vlasništvu renomirane kompanije ,,Savana”, čiji je osnivač ugledni preduzetnik Veselin Mijač. Novo zdanje predstavljaće izraz vremena u kojem je nastao, a namjera je da taj objekat bude epicentar turističko-ugostiteljskih, kulturnih i socijalnih aktivnosti ove sredine.
- Na rekonstrukciju čekalo se dvije decenije. Mnogi od nas koji smo danas ovdje sjećaju se mladosti i lijepih trenutaka provedenih u hotelu “Zeta”. To je bio simbol i pečat našeg grada. Sigurna sam da smo dobili uglednog investitora i očekujem da ćemo se do kraja ove godine radovati njegovom otvaranju, rekla je Kovačević i poručila da će lokalna samouprava biti na usluzi za sve zahtjeve investitora tokom realizacije projekta. Ona je podsjetila da je na zadnjoj sjednici lokalnog parlamenta usvojena odluka o smanjenju administrativne i turstičke takse, da bi se unaprijedio poslovni ambijent.
- To su sve bili razlozi zbog kojih smo dobili jedan broj ovako uglednih investitora“, istakla je Kovačević.
Za glavnog arhitektu, profesora dr Veljko Radulović, jedan od najvažnijih djelova projektnog zadatka bio je da se objekat zadrži u postojećem, autentičnom izgledu i da kao takav bude predmet njegove adaptacije.
-Objekat je projektovao arhitekta Ilija Šćepanović, a 1975. godine je počeo sa radom . Hotel je tada izgrađen prema standardima i konstruktivnim i organizacionim, koji su drugačiji od današnjih. S obzirom na tu okolnost, imali smo zadatak da brižljivo, skoro mikrohirurški pokušamo da, jedan novi turističko ugostiteljski sadržaj, uselimo u postojeći objekat i da dosegnemo kategoriju od četiri zvijezdice istakao je Radulović.
Prema njegovim riječima, u projektnom zadataku je postojala potreba da se posebno afirmišu javni sadržaji hotela prije svega onaj dio koji je okrenut gradu kako bi se uklopio sa urbanim miljeom i navikama građana.
-U tom smislu projektovano je nekoliko elemenata koji su svojom površinom dorasli ovom zadatku. To su veliki ulazni lobi sa recepcijom, međuprostor koji može biti izložbenog karaktera, velika restoranska sala koja u zavisnosti od organizacije događaja može imati 120 i više mjesta, koja sa svojim potencijalima, visinom i prozračnošću može da ima i druge uloge i da bude prezentacioni i prostor za kongresna dešavanja, dodao je Radulović. On je kazao da je postojala želja da se na nivou prizemlja privede namjeni i nekoliko manjih lokala koji bi osvježili ukupan javni ambijent prostora.
-Posebno vrijedna okolnost je što se ispred samog restorana nalazi velika terasa od par stotina kvadrata koja svojom pozicijom dominira. Svaki grad ima gradsku scenu, i gradsku kafanu. Prema tome, to je nešto što mislimo da će pomoći da hotel postane epicentar turističkog, socijalnog i kulturnog ambijenta grada,naveo je Radulović.Prema projektu, planirano je da u sutorenu hotela bude spa centar, sa j potrebnim sadržajima od fitnes sale, saune i pratećih prostora kako bi ukupan javni sadržaj hotela bio dodatno afirmisan.Od prve do poslednje etaže locirane su sobe odnosno33 smještajne jedinice, što broji u zavisnosti od načina korištenja od 68-72 ležaja. Ukupna površina hotela locirana je na oko 2,5 hiljade kvadrata kazao je Radulović.On je istakao da će adaptirani Hotel predstavljati izraz vremena u kojem je nastao.
-Mišljenja smo da bi hotel ovako koncipiran mogao da bude realizovan do kraja novembra. To je preliminarna procjena investicije koja će biti precizirana nakon izrade glavnog projekta adaptacije preko dva miliona eura, a kapacitet radnih mjesta je oko 25. U zavisnosti od dinamike poslovanja, za očekivati je da taj broj raste, naveo je Radulović.
Pr menadžer kompanije Savana, Ivana Gajović, kazala je da je Savana privatna kompanija iz Švedske koja je oktobra 2016. godine kupila Mall of Montenegro i Hotel Ramadu, a 2018. godine izgradili su i zgradu Europoint. -Posebna pažnja i vrijednost naše kompanije leži u tome da izuzetan akcenat stavljamo na društveno-odgovorno poslovanje. Tokom tri ipo godine našeg djelovanja, tri linije su nam izuzetno važne,obrazovanje, kultura i zdravi stilovi života rekla je Gajović i istakla da je u ovom slučaj investitor zadržao gabarite postojeći objekat, čime se ilustruje emancipovan odnos prema urbanom nasljeđu, a što nije čest slučaj u našoj investicionoj stvarnosti.