Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Manifestacija "Kotorski abrum za dušu i tijelo"

20.06.2022

Povodom Međunarodnog dana joge koji se širom svijeta obilježava 21. juna, Turistička organizacija Kotor (TO) priređuje niz sadržaja do kraja mjeseca. Tim povodom, u gradskom Parku slobode održan je čas joge uz zvuke gonga.

“TO Kotor organizovala je, kao i prošle godine, manifestaciju Kotorski abrum za dušu i tijelo, a časovi joge u parku bili su samo jedan od segmenata”, kazala je, u ime organizatora za Radio Kotor, Vanja Petrović.

,,Ove godine smo željeli da obilježimo Svjetski dan joge, te na taj način podignemo svijest javnosti o svim benefitima koje joga ima na fizičko i mentalno zdravlje. U pitanju je promocija mira, harmonije kao i holističkog pristupa životnim navikama”, pojasnila je Petrović.

Čas joge je vodila instruktorka hatha joge, Lidija Mihaliček.

,,Veliko mi je zadovoljstvo da, u susret Međunarodnom danu joge, održim čas u svom rodnom gradu. Prekrasan ambijent i ljudi koji su uveličali čas svojim dolaskom, doprinijeli su da ovo subotnje jutro ostane u sjećanju. Zajedno smo se opustili, osvijestili dah, harmonizovali tijelo i um. Poslije klasičnog joga časa, kolega Luka Tarle nas je iscijelio zvukom svog gonga i zvučnim zdjelama, izbacujući na taj način sav nakupljeni stres i tenziju. Očistili smo tijelo energetski i mentalno, uskladili energiju i svaku ćeliju vitalizirali. Pozivam ovom prilikom sve polaznike da nam se pridruže svake naredne subote u 8 sati na istoj lokaciji”, poručila je Mihaliček.

Luka Tarle, sertifikovani zvukoterapeut metodama Peter Hess kazao je ovom prilikom da terapija gongom podrazumjeva da, učesnici leže na udobnoj podlozi, spremni da se prepuste vođstvu zvučnog terapeuta.

“Zvuk, frekvencija gonga dovode nas u duboko meditativno stanje, usporavanjem moždanih talasa od alpha ka tetha, u stanje kada nismo ni zaspali, niti smo potpuno budni. U tom stanju duboke opuštenosti čija je glavna karakteristika terapija zvukom, razmjena i dotok energije na navišem nivou, dolazi do popunjavanja praznih mjesta u auri. Sagledavajući čovjeka na holistički način, kao cjelinu, zvučnim terapijama popravlja se fizičko, emotivno i duhovno stanje”, obrazložio je Terle.

U okviru manifestacije “Kotorski abrum za dušu i tijelo” danas će u gradskom parku biti održan čas sa Kristijanom od 9 do 10 i 15 sati. Čas je besplatan, namijenjen je svim uzrastima, a organizatori poručuju da je sa sbobom potrebno ponijeti sportsku opremu.
Program manifestacije “Kotorski abrum za dušu i tijelo” možete pogledati u galeriji.

Tekst: Tamara Vuković