Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Terzić: "Prelazak iz osnovne u srednju školu izazov za tinejdžere"

20.06.2022

Prelazak iz osnovne u srednju školu velika je promjena za koju se temeljno trebaju pripremiti, kako djeca, tako i njihovi roditelji, ocjenjuje psihološkinja i psihoterapeutkinja Bojana Terzić.

Kako je kazala, srednja škola je novi početak, samim tim i novi izazov, koji može biti manje stresan ukoliko se dobro pripremimo za novu etapu u životu naših osnovaca.

“Veoma je važno naučiti djecu da samostalno i odgovorno donose odluke kako bi bili spremni za uspjehe, određene neuspjehe i moguća razočaranja. Neophodno je razgovarati o novom okruženju, učenicima koje će upoznati i različitim društvima u kojima će se naći. Na vrijeme treba upozoriti djecu na eventualne izazove sa kojima će se susretati, kao i granice kojih se moraju pridržavati”, pojašnjava Terzić za posljednje izdanje emisije “Radio škola” u ovoj nastavnoj godini.

Dijete koje završava osnovnu školu, podsjeća, naviknuto je na jedan način vaspitno-obrazovnog programa, te mu je potrebno objasniti kako će se broj obaveznih predmeta i satnica održavanja časova povećati, a da će gradivo postati opširnije i zahtjevnije. Možda će nekima od njih biti potrebno više vremena da savladaju određeno gradivo, prihvate obaveze i odgovornosti koje će se iz razreda u razred povećavati.

Svakako obavezan razgovor, smatra, je na temu odabira srednje škole.

“Određena djeca samostalno donose odluku koju srednju školu žele upisati, međutim, postoje i ona kojima je ipak potrebna roditeljska pomoć. Roditelji treba da uzmu u obzir telente, preferencije svog djeteta i naprave određenu granicu. Nipošto da insistiraju na onome što oni žele, već isključivo ono što smatraju da bi bio najbolji izbor za njihovo dijete”; ističe Terzić.

Srednje škole imaju i dane otvorenih vrata, pa djeca mogu doći i upoznati se s prostorom, razgledati školu, kao i postaviti pitanja koja ih zanimaju.

Posao roditelja je, napominje Terzić, da intenzivno prate kako izgledaju prve nedjelje djeteta u novoj školi.

“Treba biti oprezan i pažljiv prilikom adaptacije djeteta na novu sredinu. Prema istraživanjima, prilagođavanje traje od tri do šest mjeseci. Zavisno od individualnih razlika, neka djeca se prilagođavaju brže, a neka sporije. Adaptacija zavisi od toga je li dijete našlo društvo, kako se snalazi u društvenom kontekstu, da li se snašlo sa vršnjacima i da li ispunjava očekivanja u skladu sa školskim obavezama”, kaže Terzić.

Od izuzetne je važnosti, dodaje, da roditelji pokažu razumijevanje za poteškoće koje adolescent/kinja ispoljava u određenom trenutku. Bitan aspekt je i da se djetetu omogući nastavak odvijanja hobija, kao što su sport ili neke druge, slobodne aktivnosti.

U prvom razredu srednje škole najčešći problem je pad školskog postignuća u odnosu na ocjene iz osnovne škole.

“U srednjoj školi djeca su izložena većoj selekciji i procjeni nego do tada. To ih može demotivisati, ali s druge strane i biti podsticaj da postanu odgovorniji i da se ponašaju zrelije. Period adolescencije je jedan od burnijih tokom odrastanja. Samim tim, uzroci problema su brojni, počevši od iskrivljene slika o sebi i svojim mogućnostima, do nerazvijenih radnih navika, pa do mišljenja vršnjaka. Oni učenici koji su u osnovnoj školi stekli pogrešnu sliku o sebi, u srednjoj školi doživljavaju neugodne situacije i slab uspjeh, jer njihove mogućnosti, jer uložen trud nisu u skladu sa njihovim očekivanjima”, objašnjava Terzić.

Kako navodi, neorganizovano učenje je nepravilan odabir načina i metoda učenja, te čest uzrok školskog neuspjeha. “Treba napraviti plan učenja i rada, pomoći djetetu da realno planira i osigurati mu adekvatno mjesto za učenje”, naglašava Terzić.

Nužno je voditi i računa o opštem uspjehu koji je potreban za upis određene srednje škole i procijeniti realne šanse djeteta.

“Postoji i mogućnost profesionalne orijentacije, uz podršku stručnog lica, a sve u cilju otkrivanja djetetovih vlastitih afiniteta, vještina i sposobnosti. Pri odabiru srednje škole, takođe, od izuzetne važnosti može biti i razgovor sa nekim od učenika škole za koju je dijete zainteresovano, jer bi određena iskustva mogla olakšati donošenje ove odluke”, poručila je Terzić.
Tekst: Sanja Čavor
Foto: Privatna arhiva