Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Kožul: "Unaprijediti kulturu i obrazovanje na području očuvanja i zaštite prirode"

20.06.2022

Umjetnost i nauka se u životu naučnog savjetnika u Institutu za more i priobalje Dubrovačkog sveučilišta i slikara Valtera Kožula, godinama skladno prožimaju.

Kako nam je kazao u emisiji “Nedjeljni razgovor”, biti dio izložbe u okviru Međunarodne konferencije “Zaštita biodiverziteta Jadrana-AdriBioPro2022” za njega je bilo nezaboravno iskustvo.

“Podsjetiću da su ovom prilikom, osim mog, predstavljeni radovi još tri umjetnika iz prekograničnog regiona Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora Mila Albijanića, Petra Martinovića i Bosiljke Bakočević. Imao sam priliku da vidim na koji način more inspiriše moje kolege i šta posjetiocima žele poručiti. Kroz trideset radova, uključujući i četiri skulpture, poslali smo snažnu poruku o važnosti očuvanja životne sredine, jer su problemi na tu temu brojni”, rekao je Kožul.

Slikarstvom se, napominje, počeo baviti na početku studija, u vrijeme kada se zaposlio u Institutu za more i priobalje. “Umjetnost je, čini mi se, intenzivnije prisutna u mom životu posljednih desetak godina. Aktivniji sam po tom pitanju, a uvo]am i da je kvalitet naučnih radova sve bolji”, navodi Kožul.

Kada se marinski biolog bavi i slikarstvom, to može biti s jedne strane korisno, a sa druge otežavajuća okolnost.

“Nauka je striktna, precizna, a umjenost slobodna, lepršava, pa sam ponekad prinuđen da ih svjesno razdvojim, a nerjetko i dobro uvežem ako želim da ono što radim ima posebnog smisla. Moje slike u galeriji kotorskog Kulturnog centra su poređane hronološkim redom, kako su i nastajale, pa se jasno može razumjeti u kom smjeru je u mom slučaju sve išlo, odnosno kako sam se u svojim radovima postepeno oslobađao nauke i postepeno okretao ka apstrakciji”, pojasnio je Kožul.

Dodaje da moramo biti svjesni na koji način more utiče na naše živote, ali i kako ga mi, svojim nus produktima, konstantno zagađujemo.

“Brzim tehnološkim razvojem, jača i naše potrošačko društvo koje istovremeno stvara velike probleme. Počeli smo se ponašati maćehinski prema svemu što nas okružuje. Sve uzimamo, a jako malo dajemo. Bojim se da će nam se dogoditi da nam priroda puno toga u skorije vrijeme vrati sa kamatom. Zato je važno da što prije promijenimo stav prema životnoj sredini i da je što manje zagađujemo. Značajno je i da učimo svoju djecu kvalitetnom odnosu i sužiovotu sa prirodom”, poručio je Kožul.

Tekst: Sanja Čavor

Foto: Privatna arhiva