Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

PELE: POKAZALO SE DA RADIO NE GUBI BITKU NI PROTIV NOVIH MEDIJA

13.02.2020

“Radio Kotor, osnovan 21. novembra 1987. godine, opstao je do danas jer je riječ o mediju kojem slušaoci vjeruju”, kaže dugogodišnji novinar - urednik u ovom lokalnom javnom emiteru Dragan Sklender Pele.

Gostujući u emisiji “Razgovori nedjeljom” Dušana Davidovića, povodom jubileja – 30 godina rada u Radio Kotoru, glavni čovjek radija za marketing i sport, autor humoristično-zabavne emisije “Epicentar”, podsjeća i na još jedna datum - Dan borca – 4. jul 1987. godine.

“Tada je krenuo eksperimentalni program koji je trajao od 13 do 18 sati. Povodom Dana opštine Kotor 21. novembra iste godine smo i zvanično počeli sa radom” – pojašnjava Sklender.

U Radio Kotoru je od 1. februara 1990. godine.

“Moja ljubav prema radiju ostala je do dana današnjeg. Za ovih trideset godina puno toga se desilo i promijenilo. Ja uvijek kažem da smo promijenili i četiri – pet država u kojima smo živjeli, pa tako i uslove u kojima smo radili” – kaže Sklender.

Sa radošću se prisjeća početaka u Radio Kotoru.

“Tada nam je glavni i odgovorni urednik bio Todor Peković. Uz Dragana Mitova Đurovića, Zoricu Mrvaljević, odnosno Kumburović, bilo je tu još kolega: Đoko Radonjić, Miro koji je sada turistički vodič, Bećo Latković, Ljiljana Popović, Vesna Đurović. Sa nama su tada bili i sadašnji urednik u RTCG Sabrija Vulić i naš tonac i prijatelj Duško Duka Martinović. Svi smo tada počinjali u radiju koji je bio hit tih dana u Kotoru kao medij.

Pojavio se jedan medij koji nije postojao do tada u našem gradu” – prisjeća se Sklender.

On smatra da je Lokalni javni emiter “Radio Kotor” opravdao svoje postojanje za preko trideset godina trajanja.

“Koliko smo puta preko naših talasa tražili i našli krv da spasimo neke ljudske živote. Makar smo i zbog toga opravdali postojanje, a da ne govorim o raznim programskim šemama, sadržajima. Puno ljudi je ovdje radilo i svako je ostavio neki svoj trag. Mislim da je Radio Kotor sada, u današnje vrijeme, izrastao u jedan pravi medij” – ističe Sklender.

Mišljenja je da je danas jako teško opstati u novinarstvu.

“To je jedno nemirno more. Nekad je bonaca, a nekad oluja, teško je sačuvati kurs. Često, ne samo mene nego i ljude koji rade u radio stanicama, pitaju da li je radio izgubio trku sa ostalim medijima. Nije izgubio. Radio je i dalje medij koji prvi može da javi novu informaciju. Vi uvijek možete da prekinete pjesmu, uđete u studio i javite novu vijest. Ja lično najviše slušam radio u kolima, često i kod kuće. Moje kolege i ja uvijek izlazimo u susret našum slušaocima koji imaju povjerenja u nas, a to je najvažnije” – priča Sklender.

Prema njegovim riječima, u novinarstvu je najvažnije da slušaoci, odnosno korisnici raznih sadržaja, imaju povjerenja u medije.

“Mišljenja sam da slušaoci imaju povjerenja u Radio Kotor, te da uvijek znaju da na tom mjestu mogu dobiti pravu, tačnu, preciznu, objektivnu informaciju. A prošli smo kroz razne bure i nevere. Međutim, uspjeli smo da sačuvamo i sebe i naše slušaoce od svih tih pošasti koje su nas zadesile u minule tri decenije. Ne možete čuti da Radio Kotor neko proziva, a nadam se da će tako ostati i dalje. Za to su zalužni svi - od prvog do zadnjeg čovjeka u radiju. Nije bitno da li je on novinar, tonac, direktor, glavni i odgovorni urednik. Svi se trudimo da izađemo u susret slušaocima. I to stvarno nije floskula, već smo uvijek na usluzi građanima. Zato i nosimo epitet da smo Lokalni javni servis, odnosno sada već emiter u nekim zakonskim okvirima. Svaki dan je novi dan za dokazivanje i vrlo je tanka linija po kojoj hodate. Možete vrlo lako da skliznete. Tada se zaboravi sve dobro što ste uradili. To je prokletstvo ovog posla” – zaključuje Sklender.