Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

Branka Otašević: Ja i Rina nemamo ništa zajedničko

01.08.2022

prva repriza Nušićevog “Pokojnika” u režiji Egona Savina, ostavila je jak utisak na tivatsku publiku. Glumica Branka Otašević za Radio Tivat kaže da je ona potpuno drugačija od Rine, koju tumači u predstavi:

“Meni je ovo dosad možda bilo najkomplikovanije za uraditi. Jako mi je bilo teško jer ja i ova žena Rina nemamo ništa zajedničko Pogledi na svijet, porodicu, ljubav, ciljeve, su potpuno različitii. I teško mi je bilo naći uporište kako odbraniti ovu ženu. ZahvaljujućI profesoru Egonu Savinu ja sam uspjela da pronađem u sebi nešto što nisam ni znala da imam. On je pravi mađioničar. I zahvaljujući profesoru i ekipi Rina živi. Na žalost danas ima mnogo više Rina nego kad je Nušić pisao. Zovemo ih sponzoruše, starlete, ali one su dio naše svakodnevice. One su na TV, one su u rijaliti progamima, one su ttenutne dive. Meni je to toliko strano, da ne mogu da shvatim da neko može tako da živi. Novac nam je bitan, ali nikad u životu nisma stavila novac ispred svoje duše i mira. Ja sam ostavila neke poslove gdje sam mogla uzeti dosta para zbog Akademije.

Zašto prihvatamo takve likove? Mislim da je to linija lakšeg otpora. Prihvatamo takve likove , te nakaze savremenog doba, ne bi li opravdali svoje zle misli, svoje vapaje duše. Iza zatvorenih vrata se zaista svašta dešava. Te nakaze današnjice itekako žive. Imaju svoje snove i prostore, šapom su pokrili veliki dio sistema, veliki dio svijeta. Ja sam za to da treba vjerovati u ljubav, u maštu. Valjda će pobjediti ta kreativnost, stvaranje. Mislim da su i životinje za nas sad carevi. Oni iimaju svoje nagone, ali poštuju jedni druge. Kod nas nema pravila, nema stida. I to me zabrinjava. Voljela bih da vidim da se neko zastidi. Roditelji imaju danas težak zadatak. Na ktraju dana svako zna sam sa sobom je li nakaza, ili nije.

I na krjau da kažem da je tivatska publika divna. Ovo je grad kulture. To su note mora. Ovo je uporište i temelj lijepog dana. Meni je tu baka i ja sam kao mala ovdje dolazila. I milo mi je što to i dalje živi” – kaže Branka Otašević.

Izvor vijesti