Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Dr Galić: Alarmantni podaci o broju oboljelih i umrlih od kancera grlića materice

03.08.2022

Tekst Jelena Kljajević

Foto Arhiva Radio Kotora

Situacija po pitanju umiranja i obolijevanja od raka grlića materice u Crnoj Gori je alarmantna, a vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) je pravi odgovor odnosno najkonkretnija prevencija.

Kako podsjećaju iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, sa edukacijom i protokolima u vezi sa pomenutom vakcinacijom počeli su još 2017. godine, ali se posljednjih mjeseci intenzivnije radi na tome.

“Vakcina je bezbjedna, više od decenije je u upotrebi u stotinjak zemalja i dokazano je da može spriječiti devet od deset slučajeva raka grlića materice” – kaže za Radio Kotor direktor Instituta dr Igor Galić.

U prvoj fazi moći će da je prime djevojčice uzrasta od 9 do 14 godina.

“U pitanju je jedna od rijetkih vakcina protiv kancera, najskuplja koja se može nabaviti, a rizik da ženska osoba koje je primila ovu vakcinu u budućnosti oboli od kancera grlića materice je ispod jedan odsto. Vakcina će biti besplatna, obavezna u našim kalendarima vakcinacije, ali neće biti kaznenih odredbi, ukoliko se roditelji odluče da ne vakcinišu svoje dijete. Ipak, naš savjet je da se djevojčice vakcinišu jer je to najbolja mjera prevencije” – objašnjava dr Galić.

Na pitanje koje su ženske osobe u rizičnoj grupi odgovara da su u našoj zemlji, praktično, svi u potencijalnom riziku.

“Po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, imamo jako visoku incidenciju obolijevanja i veliki broj preminulih, tako da su, praktično, svi u riziku. Jedan od mehanizama koji se koristi u borbi protiv kancera grlića materice je pored pomenute vakcine i skrining koji je “zastao” tokom zadnjih pandemijskih godina i situacije u zdravstvenom sistemu koja je bila složena. Zato sada pokušavamo da ponovo uspostavimo skrining program.Treći mehanizam je adekvatno liječenje oboljelih i mi moramo zadovoljiti određene standarde, kako bismo mogli reći da adekvatno odgovarimo zadatku. Sve procese smo započeli, a naravno biće potrebno i vrijeme kako bismo imali konkretne rezultate, iako je, ponoviću, vjerovatnoća da djevojčice koje prime ovu vakcinu , obole od bilo koje vrste humanog papiloma virusa minimalna” – zaključuje dr Galić.

Kako nam je rečeno u kotorskom Domu zdravlja, na sastanku koji je sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje održan u prostorijama ove zdravstvene ustanove, a nakon što je direktor dr Igor Galić gostovao u programu Radio Kotora, predviđena je mogućnost da se u PCR laboratoriji Doma zdravlja obavlja testiranje na humani papiloma virus za područje primorja.