Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

Zoran Lazarević: U Popadićevim basnama prepoznaćete sebe

04.08.2022

U Centru za kulturu Petnjica danas je održana promocija knjige “Krasne basne” Dragana Popadića iz Tivta. O knjizi su, osim autora, govorili Sinan Tiganj-direktor Centra za kulturu i Zoran Lazarević, koji je uradio crtež za naslovnu stranu knjige.

“Dragan Popadić je svestrani autor. Pisac, pjesnik, aforističar, književni kritičar. Drago nam je da njegovo stvaralaštvo predstavljamo u ovkiru manifestacije “Bihorsko kulturno ljeto”. Drago mi je da je na promocjji veliki broj šahista koji učestvuju na turniru u Petnjici, jer je i Dragan sam šahista.Njegove basne govore o našim osobinama, i dobrim i lošim,. Posebno su interesantna njegova naravoučenija na kraju svake basne” – rekao je Tiganj i pročitao dio recenzije dr Vande Babić iz Zadra.

” Umjetnik zato i stvara, da bi nam bilo bolje. Da razumijemo. Da cijenimo prave vrijednosti. Nije Pikaso naslikao Gerniku da bi pokazao svima nama kako je on najveći slikar. Ubijeđen sam isto tako da ni Mocart nije pisao Rekvijem iliti muziku za svoju sahranu da pokaže raskoš svog talenta. Dok je bio na postelji on je komponovao. Njemu je smrt bila sporedna stvar. Siguran sam da je ova knjiga vanvremenska, u smislu da će u bilo kom trenutku biti aktuelna, kao Ezopove i La Fontejnove basne ili kao Nušićevo Sumnjivo lice i Gospođa ministarka. Čitajte basne Dragana Popadića, jer ćete u njima prepoznati sebe i ljude koji vas okružuju. Biće vam lakše da kroz ovaj alegoričan prikaz uvidite neke slabosti čovjeka, ali i njegove vrline. Težimo ka tome da budemo bolji, mislim da nam autor ove knjige upravo to poručuje” – istakao je Lazarević.

Na današnjoj promociji Popadić je čitao i svoje pjesme iz zbirke “Svakodnenvo kada mrem” što je publika toplo pozdravila.

Izvor vijesti