Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Šarenac: "Emocionalna komunikacija roditelja i djece je put do bližih odnosa, utjehe i ohrabrenja"

04.08.2022

Psihološkinja Ranka Šarenac za Radio Kotor kaže da je važno saslušati djecu, ispoštovati njihove potrebe i uvažiti njihove emocije.

„Na taj način im omogućavamo da budu spremna za saradnju, a da ne moraju potiskivati svoju prirodu. Dopuštajući im da kažu ne, djeci se otvaraju vrata da izraze svoja osjećanja, da otkriju šta žele i onda se sa roditeljima dogovaraju oko toga, što ne znači da će uvijek biti po njihovom”, pojašnjava Šarenac koja dugi niz godina na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu vodi radionice saosjećajnog roditeljstva.

Za emisiju “Nedjeljni razgovor” napominje da djeca najbolje uče na primjerima, pa je zato važno pred njima priznati sopstvene greške i tako im pružiti podršku da sa nama otvoreno komuniciraju.

“Svako dijete ima jedinstvene potrebe, temperament, tip ličnosti, a različiti su i načini na koje djeca uče. Ključno je da roditelji budu autentični u predstavljanju vrijednosti koje zastupaju. Na taj način određuju granice i uspostavljaju komunikaciju koja će imati smisla, a da ne moraju posezati za tradicionalnim oblicima u vaspitavanju, kao što su kazne i nagrade, koje uglavnom ne daju rezultate. Nerjetko u porodicama čujemo optužujuće rečenice usmjerene ka djeci, pune negativnih emocija s manjkom razumijevanja. Netolerancija, povišeni tonovi, kritike, omalovažavanja veoma negativno utiču na njih i stvaraju distancu koja se kasnije teško prevazilazi”, navodi Šarenac.

Po njenim riječima, samo emocionalna komunikacija dovodi do bližih odnosa, utjehe i ohrabrenja.

“S obzirom na to da u Luksemburgu radim privatne konsultacije sa roditeljima, a zaposlena sam i u međunarodnoj školi u ovom gradu, gdje sarađujem sa djecom osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, sve više razumijem da je relacija roditelj-dijete zapravo odnos dvoje ljudi koji se tek upoznaju, a mi odrasli sebe upoznajemo upravo kroz odnose sa drugim ljudima. Važno je osvijesiti da su obje strane na istom zadatku, koji podrazumijeva spremnost da se o različitostima otvoreno razgovara, da se osjećanja transparentno ispoljavaju, kreirajući sigurnu bazu za podršku u rješavanju raznih izazova”, ističe Šarenac.

Tinejdžeri su u veoma osetljivom periodu odrastanja, a mi često zaboravljamo da djeca gotovo svakodnevno vode svoje unutrašnje borbe.

“Ne treba da primamo k srcu sve ono bolno i neprijatno što nam tinejdžeri izgovore i urade. To ne znači da treba da im tolerišemo nepristojnost ili nepoštovanje, ali podrazumijeva da to prihvatimo kao alarm. Često od njih čujemo razne poruke koje izgovaraju isključivo da bi izazvali neku reakciju. Važno je ne zatvarati vrata komunikaciji, dopustiti im da govore slobodno, bez prekidanja, kako bismo čuli njihove ideje naglas. To je takođe način da uvidimo njihove sposobnosti rješavanja problema i ograničenja”, zaključila je Šarenac.

Intervju je dio projekta “Sloboda govora/govor mržnje, izazovi u komunikaciji” i “Pandemijska realnost-između znanja i pretpostavki”, finansiranog od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Tekst: Sanja Čavor

Foto: Radio Kotor