Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

Snaga muzike- zajednički koncert vojnih orkestara Austrije i Crne Gore oduševio publiku

04.08.2022

Tivatska publika sinoć je bila u prilici da uživa u posljednjem u nizu zajedničkih koncerata naslovljenih “Crna Gora i Austrija: snaga muzike” Vojnog orkestra Gardijske čete Vojske Crne Gore i Vojne muzike Gornje Austrije, pod upravom dirigenata Mila Belevića i Gernota Hajdegera. U pitanju je projekat realizovan u okviru Kotor Art Don Brankovih dana muzike na inicijativu Ambasade Austrije u Crnoj Gori, a uz podršku Ministarstva odbrane Crne Gore.

Nakon koncerata na Cetinju, u Podgorici i u Kotoru, uzajednički orkestar nastupio je sinoć na Pinama predvođen orkestrom domaćina- Glazbeno prosvjetnim društvom Tivat. Nakon promenade ulicama grada, pozornica je formirana na gradskom šetalištu, gdje je brojna publika uživala u veoma zanimljivom muzičko-scenskom performansu vojnih muzičara, koji su, kada j riječ o austrijskoj formaciji, u aktuelnom sastavu sinoć nastpali posljednji put.

Organizatori su iskoristli priliku da se zahvale I uruče prigodne poklone svima koji su doprinijeli realizaciji ove izvanredne zamisli, koja je, kako nam je objasnio kapelnik austrijskog orkestra, Gernot Hajdeger, samo početak saradnje muzika dviju vojski, jer je umrežavanje kroz kulturu i umjetnost još jedan vid kooperacije vojski dviju država, koja je po njegovim riječima bogata i sadržajna. Plan je da Vojni orkestar Gardijske čete Vojske Crne Gore već sljedećeg maja posjeti Austriju.

Ambassador Austrije u Crnoj Gori, Karl Muller, za naš radio kaže da je prezadovoljan uspješno realizovanim projektom I izuzetnim prijemom austrijskih muzičara, koji su u Crnoj Gori boravili šest dana. Na pianje što je inspirisalo ambasadu da inicira saradnju dvaju vojnih orkestara, ambassador Muller objašjnava:

“Obje države imaju bogatu muzičku tradiciju, a mi sarađujemo u mnogim sferama kada su u pitanju naše vojske, kao što su gorska služba spašavanja I službe portage I spašavanja. Stoga smo razmišljali- zašto ne muzika, zašto ne kultura I umjetnost. Veoma smo zadovoljni, saradnja je uspostavljena I projekat je uspješno realizovan. Orkestri dviju vojski dali su nam odličan primjer saradnje. Zaista je impresivno kako su se uklopili I možemo reći, postali kao braća I sestre u samo šest dana, donijevši nam zajednički fantastičan muzički ugođaj na svim svojim nastupima.”

Ambasador Muller se juče upoznao sa čijnenicom da je Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, formirano 1909. godne, proisteklo iz vojnog orkestra Austrougarske, koji je djelovao u tivatskom Arsenalu.

“Bio sam veoma dirnut danas kada sam to saznao. Siguran sam da ima puno sjećanja I anegdota iz tog vremena. Meni lično je taj podatak učinio da se nan ki način osjećan kod kuće. Lijepo je znati da imamo tako dugu tradiciju saradnje na polju muzike. Osjeto sam se doma. Ali ja se generalno u Crnoj Gori osjećam kao kod kuće. Crna Gora je fantastična zemlja sa srdačnim ljudima. U svim smo gradovima imali divnu publiku, koja je podržavala zajednički orkestar, aplaudirala I uključivala se u kreiranje atmosphere,” zadovoljan je ambasador Muller.

Saradnja dvaju orkestara će se nastaviti, poručio je, najavljujući da će se saradnja nastaviti, ali I da će se uvijek sa zadovljstvom vraćati Tivtu kako bi ovdje realizovali umjetničke I kulturne programe.

“Tivat je divan grad. Ambijent je prekrasan, a lijepo je I imati internacionalnu publiku, ima puno ljudi različitih nacija. Takođe, moram naglasiti da su gradonačelnik Željko Komnenović i njegovi saradnici pripremili sve za večerašnji koncert na nabolji način. Bilo je divno I veoma smo zahvalni,” zaključio je ambassador Austrij u Crnoj Gori, Karl Muller.

Dirigentsku palicu kako bi dirigirala u izvođenju posljednje numere kapelnik Hajdeger uručio je kapelnici Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat, Nevili Klakor, koja je na oduševljenje publike orkestar vodla kroz izvedbu Radeckog marša. Kapelnik austrijskog vojnog orkestra pohvalio je njen rad na čelu GPD:

“I sam sa muzički pedagog. Veoma je teško raditi sa djcm, a posebno teško kada treba da pomirite više generacija. Vaš orkestar je odličan, komplimenti za sve muzičare, posebno za dirigentkinju,” istakao je Hajdeger.

Izvor vijesti