Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

Dođite sutra na 48. Lastovsku feštu u Gornjoj Lastvi

05.08.2022

Gošća našeg ljetnjeg programa Marija Nikolić iz KZU “Napredak”, Gornja Lastva, koje sutra organizuje Lastovsku feštu, pozvala je Tivćane i goste da dođu na ovu tradicionalnu manifestaciju:

“Fešta se organizuje 48. put u kontinuitetu i misli da je to dobar jubilej i za veće manifestacije, nego što je jedna mala seoska fešta. Sve će biti spremno u subotu u devet sati uveče, kad fešta počinje, to tako uvijek izgleda, jer koliko god da to izgleda jednostavno, jer je u načelu svake godine program isti, uvijek ima puno posla da bi sve ispalo kako treba. Svi smo navikli da kod nas sve uvijek bude onako kako treba, a na to smo navikli i naše goste.”

Gornja Lastva je jedno od sela u kome su su nekad živjeli ljudi, čiji potomci danas žive uglavnom na obali, ističe Marija: “Vrmac je nekad bio središte života, što je bilo uzrokovano i istorijskim i socijalnim i ekonomskim kontekstom, a to selo je imalo, neki izvori kažu i do hiljadu stanovnika, kada je bilo najveće. Tragovi toga života se vide i danas, budući da se dosta kuća može iščitati u prirodnom okruženju, a dosta ih je i urušeno. Gornja Lastva je prepoznatljiva po svojoj ruralnoj arhitekturi i po svom ambijentu i otkrivena je, da tako kažem, nakon potresa 1979, kada su rađeni urbanistički projekti za 13 takvih cjelina u tivatskoj opštini. Misli da je jedina Gornja Lastva ostala donekle onakva kakva je bila zamišljena da bude, barem u fizičkom smislu. Investicioni bum, koji prati cijelo naše primorje je zahvatio i Gornju Lastvu, tako da se stanovnici mijenjaju. Oni nekadašnji, autentični, prodaju svoja imanja, što ima i dobrih rezultata i malo manje dobrih, ali ona još uvijek zavrijeđuje pažnju i na listi je lokaliteta, koji su u Upravi za zaštitu kulturnih dobara predviđeni da se sprovede njihova oficijelna zaštita, da se upišu na listu zvaničnih kulturnih dobara. Ali, i bez toga, zahvaljujući svom položaju, Gornja Lastva ima veliku popularnost među turistima. Ljudi koji nisu domaći možda i više pješače po Vrmcu. Više cijene ono što mi imamo, nego mi sami. Ja se nadam da će Vrmac biti proglašen za Park prirode i da će se taj cijeli prostor, zajedno sa selima, moći koristiti na pravi način.”

Gornja Lastva nalazi se na visini od 300m nadmorske visine, a imala je svoju opštinu prije Tivta, koja je bila organizovana sve do Drugog svetskog rata, imala je školu od 1845. godine, koja se nalazila u današnjem Domu kulture “Ilija Marković”:

“To je jedan od dva Doma kulture, pored onog u Donjoj Lastvi, “Ilija Marković”, koje, za razliku od ostalih, nije gradila opština, nego sami mještani. Naš je napravljen kao škola, ali je poslije selo ostalo bez dovoljnog broja djece, pa je 1963. zatvorena škola i nastao je Dom kulture, što je i dan danas. On se zbilja koristi za brojne kulturne manifestacije i mislim da imamo pravo biti ponosni na to, jer doprinosimo kulturnom životu grada.”

KZU Napredak radi već 103 godine, odnosno baštini rad društava sa različitim imenima, od kojih je prvo osnovano Hrvatsko tamburaško društvo 1919. godine. Manifestacija Dani pejzaža, koja obuhvata i Lastovsku feštu, organizuje se ove godine osmi put, pod pokroviteljstvom Opštine i TO Tivat, uz podršku Porto Montenegra. Od početka ljeta, održani su koncerti: Pozdrav ljetu, Jazz u noći punog mjeseca, Koncert u svitanje i Veče bluza – Kind of Blues, koji su izazvali veliku pažnju publike.

Lastovska fešta počinje tradicionalno sutra u 21 sat izvođenjem kola Bokeljske mornarice, podružnice Tivat u pratnji Glazbeno prosvjetnog društva Tivat, čime se spajaju dvije najstarije tivatske kulturne organizacije. Nakon toga, program se nastavlja u Domu kulture, gdje će posjetioci moći da pogledaju izložbu umjetničke fotografije Đurice Nikolića, dugogodišnjeg ćlana “Napretka” i Foto-kino kluba “Mladost”, što će biti omaž ovom stvaraocu. Uz ugostiteljsku ponudu, goste će zabavljati ansambl “kompas” iz Ploča.

Izvor vijesti