Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Dr Kumburović: "Za godinu i po 50 hiljada testiranih u kotorskoj PCR laboratoriji"

05.08.2022

Tekst Jelena Kljajević
Foto Radio Kotor

Kovid pandemija je veliki izazov za cjelokupni zdravstveni sistem, a s obzirom da smo u tim uslovima cijelo vrijeme uspijevali da organizujemo rad sa sedamdesetak zaposlenih od kojih je osam izabranih ljekara, godinu dana organizovali masovnu vakcinaciju u posebnom prostoru Doma kultura u Škaljarima, a za godinu i po u našoj PCR laboratoriji testirali oko 50 hiljada stanovnika primorja ali i stranaca koji su boravili u našem gradu - mogu reći da sam zaista zadovoljan i zahvalan svim zaposlenima koji su u jeku pandemije ali i danas, pokazivali humanost u svakom trenutku, a naročito u momentima koji su bili veoma izazovni.

To je gostujući u našoj emisiji „Ljetnje priče“ rekao direktor Doma zdravlja dr Igor Kumburović.

On navodi da se u kovid ambulanti tokom ljeta dnevno pregleda između 60 i 70 pacijenata, koji u ovom talasu imaju, uglavnom, značajno manje izražene tegobe nego ranije.

Dom zdravlja Kotor, kako ističe, posjeduje kapacitete da pruži kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu, kako osiguranicima iz naše opštine, tako i svim turistima koji posjete grad, a potrebna im je određena zdravstvena usluga.

“U našoj ustanovi radi osam izabranih doktora za odrasle, a kod kojih je registrovano gotovo 16 hiljada pacijenata, tri izabrana doktora za djecu, kod kojih je registrovano preko pet hiljada mališana i jedan izabrani ginekolog, kod kojeg je registrovano preko sedam hiljada žena, što čini 70,79% od ukupnog broja osiguranica.

Kadrovski kapaciteti Organizacione jedinice izabranih doktora za odrasle Doma zdravlja Kotor nedavno su pojačani sa dvije doktorke, koje su nedavno završile specijalizaciju iz porodične medicine i počele da ordiniraju u našoj ustanovi. Do kraja godine sa specijalizacije iz medicine rada vratiće se još jedan ljekar, tako da će u ovoj organizacionoj jedinici biti devet izabranih doktora, što je optimalan broj za kvalitetno i efikasno pružanje zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite” – kaže dr Kumburović.

Najčešće dezinformacije koje su otežavale posao zdravstvenim radnicima su, ističe, one koje se odnose na vakcinaciju protiv korona virusa.

„Nastojanje da se građanima predoči, isključivo na osnovu naučnih i medicinskih činjenica, da je vakcina najefikasnija preventivna mjera - kada je u pitanju COVID, ali i druge zarazne bolesti, nešto je na čemu svi u sistemu, pa i mi u Domu zdravlja Kotor u kontinuitetu radimo, što kroz ovakve javne nastupe, što u neposrednom razgovoru sa pacijentima. Iskoristiću i ovu priliku, da s obzirom da imamo značajno povećanje broja zaraženih i novi talas epidemije, pozovem građane da se vakcinišu, bilo prvom, drugom, trećom ili četvrtom dozom, u zavisnosti od njihovog vakcinalnog statusa” – apeluje dr Kumburović.

Podsjeća i da se vakcinacija organizuje radnim danima od 8 do 13 sati u Domu zdravlja, a dostupne su vakcine proizvođača Sinofarm i Fajzer.

“Do sada je prvom dozom vakcine protiv COVID-a 19 vakcinisano 13 118 naših sugrađana, drugom 12 966, dok je treću buster dozu primilo 5 597, a četvrtu 19 građana.

Kao što je poznato, preporuka nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizacije (NITAG) je da četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa prime osobe starije od 60 godina, ali i mlađe, koje su u većem riziku od teških formi infekcije. Mi svakodnevno apelujemo na ove kategorije stanovništva da se zaštite, ali interesovanje nije na zavidnom nivou, još uvijek. Nadamo se da će se to promijeniti, s obzorom na trenutnu epidemiološku situaciju” – kaže dr Kumburović.

Nova PCR laboratorija je u Domu zdravlja počela je sa radom krajem januara 2021. godine, a oprema je pristigla mjesec ranije. U pitanju je donacija dobrotvorne fondacije Olega Deripaske vrijedna 340 hiljada eura i bila je to tada, a i sada je - značajna pomoć za cjelokupni zdravstveni sistem. Uslijedili su mjeseci obuke zaposlenih za rad u ovoj laboratoriji, a bili su potrebni edukacija te period prakse da bi „sve došlo na svoje“.

“PCR laboratorije su zdravstvenom sistemu mnogo pomogle u brzoj detekciji korona virusa, što je značajno za uspješnije liječenje pacijenata, jer se na taj način na vrijeme kreće sa terapijom i znatno manje pacijenata u tom slučaju “završi” na bolničkom liječenju. U našoj PCR laboratoriji, osim analiziranja testova, pružaju se i usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, a od maja ove godine, svim turistima koji ljetuju u Crnoj Gori, u našoj laboratoriji, obezbijeđeno je besplatno PCR testiranje, ukoliko im je to potrebno za povratak u matičnu zemlju. Kotor je dobio jednu od najsavremenijih i najkvalitetnijih PCR laboratorija u Crnoj Gori, testiran je veliki broj naših sugrađana i stanovnika primorja, kao i turista.

Zahvaljujući donaciji Olega Deripaske, Dom zdravlja u Kotoru svakodnevno može da analizira više stotina testova na korona virus, a građani da dobiju rezultate bez dužeg čekanja, što je učinilo da zdravstveni sistem i Institut za javno zdravlje Crne Gore budu značajno rasterećeni.

U PCR laboratoriji u kotorskom Domu zdravlja, za nekih godinu i po je urađeno preko pedeset hiljada testiranja građana i turista koji su ljetovali na Crnogorskom primorju” – priča dr Kumburović.

Kako dodaje, zaposleni u laboratoriji imali su niz različiti obuka uz pomoć stručnjaka iz ove oblasti.

“Tim Doma zdravlja Kotor je završio sve obuke, imali smo pomoć internacionalnih stručnjaka iz Rusije, molekularnih biologa iz Beograda i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Imamo izuzetnu saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom čiji su stručnjaci takođe dolazili kod nas, tu su bili i stručnjaci sa njemačkog Instituta “Rober Koh” u više navrata, tako da smo uspostavili dobru saradnju sa relevantnim ustanovama i institucijama koje se bave ovakvom vrstom problematike tako da mislim da smo na ponos svima, sa ovim što smo uspjeli da uradimo u pandemijskom periodu” – kaže dr Kumburović.

U laboratoriji su, navodi, zaposleni: jedan mikrobiolog, molekularni biolog i dva tehničara. Postoji mogućnost zapošljavanja još jednog mikrobiologa, ali se na konkurs, kaže, nije javio niko jer kadra ove vrste, očigledno, nema. Zato je, kako navodi, plan i da jednog ljekara zaposlenog u Domu zdravlju upute na specijalizaciju iz mikrobiologije.

Intervju je realizovan u okviru projekta „ Sloboda govora – govor mržnje, izazovi u komunikaciji“ i „Pandemijska realnost – između znanja i pretpostavki“ , finansiranog od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore.