Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

ILCA reprezentacija na pripremama u Ulcinju

05.08.2022

Crnogorska jedriličarska reprezentacija u klasi ILCA, predvođena selektorom i glavnim trenerom Ilijom Klakorom, boravi u Ulcinju na pripremama kako bi se što bolje osnažili za predstojeća međunarodna takmičenja, koja će biti nastavljena već ovog mjeseca.

Na ušću rijeke Bojane u Jadransko more izazovan vjetar i valove testiraju Milivoj Dukić iz jedriličarskog kluba Jugole Grakalić Herceg Novi i takmičari tivatskog Delfina, Ilija Marković i Nikola Golubović. Ušće Bojane i Velika plaža su odlično polje za pripreme, objašnjava za naš radio Ilko Klakor.

„Uslovi za jedrenje su ovdje zaista fenomenalni. Postojala je bojazan kako ćemo pripremiti pristup za spuštajne jedrilica u more, jer je to na pješčanoj plaži zaista nemoguće, kako zbog samog pijeska, tako iz zbog valova koji bi nam mogli polomiti brodove. Pregledom uz desnu lijevu obalu Bijane našli smo adekvatnu lokaciju gdje možemo spustiti i gumenjak i jedrilice. Dugujemo zahvalnost našoj sugrađanki Maši Štampić koja nam je pomogla da se adekvatno smjestimo i pronađemo sve što nam je potrebno kako bismo se bez velikih izazova na dnevnoj osnovi mogli posvetiti treniranju,“ kaže za naš radio selektor Klakor.

Na pitanje kako se naši jedriličari snalaze sa jakim i promjenjivim vjetrom duž Velike plaže i jakim morskim strujama uz samo ušće Bojane, Klakor ističe da su upravo to uslovi koji su im potrebni kako bi se pripremili za velika mora.

„Svakodnevno imamo vjetar od 15 do 20, pa i do 25 čvorova, visna vala je odgovarajuća, struje su jake. Upravo su to momenti koji su nam potrebni. U Boki, gdje su uslovi uglavnom kao da smo na jezeru, pripreme ovoga tipa su neizvodljive. Sva jača takmičenja i sve ozbiljne regate koje nam predstoje se izvode upravo na regatnim poljima koja su uporediva sa uslovima koje smo pronašli na ulcijnskoj rivjeri. Ada Bojana, samo ušće, kao i izlazak na otvoreno more nam zaista odgovaraju,“ objašnjava Klakor.

Izvor vijesti