Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Bijelo Polje

Femić: Svaka peta žena u Crnoj Gori žrtva nasilja

03.12.2019

Iako je Crna Gora učinila značajan napredak u izgradnji zakonodavnog, političkog i institucionalnog okvira za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, još uvijek ne možemo biti zadovoljni postignutim, s obzirom na to, da da je svaka druga žena bar jednom u životu bila žrtva nasilja, dok je prošloj godini svaka peta žena trpjela neki vid nasilja, fizičkog, psihičkog, seksualnog ili ekonomskog, kazala je psihološkinja Danijela Femić.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, Femić je istakla da nažalost, veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen, jer se žrtve plaše nasilnika ili imaju strah od osude okoline, budući da smo društvo koje toleriše nasilje.

“Ovo je jako kompleksna tema zato što dosta govorimo o tome a jako je upitno koliko se toga i sprovodi u praksi. Iako je dosta toga promijenjeno u odnosu na ranije, treba još mnogo toga da uradimo na tom polju. OEBS je 2018. godine sproveo istraživanje, iz kojeg se vidi da je svaka peta žena pretrpjela neki vid nasilja. Ono na šta treba da obratimo pažnju, jeste, koji vid nasilja je vidljiv a koji nije, jer se uvijek potencira fizičko nasilje, sobzirom da je psihičko nasilje nevidljivo, ali su njegove posljedice ozbiljnije i teže. Često, ni sama žrtva nije svjesna da trpi psihičko, ekonomsko ili seksualno nasilje. Raduje me činjenica, da se u poslednje vrijeme razvio veliki broj službi, a postoji i protokol na koji način se može uticati na nasilje ili ga sankcionisati, kao i na koji način se može pomoći žrtvi.Nasilje je postojalo ranije ali je bilo prikriveno, sada, zahvaljujući prije svega emancipciji žena ono dolazi do izražaja i postaje sve vidljivije”, naglasila je Femić.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

Redakcija Radija Bijelo Polje
Autorka: Tanja Dangubić
Foto i video: Vladimir Jelić

rbpredakcija@gmail.com

Izvor vijesti