Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Cetinje

CETINJSKA GIMNAZIJA SPREMNA ZA POČETAK ONLINE NASTAVE

20.03.2020

JU Gimnazija Cetinje od sljedeće sedmice, zbog Odluke o privremenoj obustavi nastave u vaspitno-obrazovnim ustanovama, kao alternativni način učenja koristiće elektronsku platformu koju je škola implementirala, kazala je direktorica te ustanove Danijela Bokan.

Ona je istakla da će detaljna uputstva o upotrebi ove platforme biti predstavljena kroz video tutorijal koji će izraditi profesorica informatike, Snežana Miletić i biće dostupan nastavnicima, kao i učenicima i njihovim roditeljima.

Platforme „Google classroom“ i „Moodle” su multimedijalne i interaktivne metode onlajn učenja. Učenicima će omogućiti da u narednom periodu u kontinuitetu uče od kuće, prate dokumentovane i video obrazovne materijale koje će postavljati predmetni profesori, komentarišu i postavljaju pitanja, rade domaće zadatke, testove i sl. Komunikacija na dnevnom nivou odvijaće se slanjem poruka, putem foruma i chata, dogovorićemo se. Ove sedmice djeca su dobila materijale i izvjesne skripte u elektronskoj formi koji se odnose na gradivo iz Nastavnog plana i programa za ovu sedmicu – objasnila je Bokan.

Partnerski odnos porodice i škole, kazala je Bokan, od posebne je važnosti kako bi pomogli djeci da savladaju gradivo, i dodaje da će škola biti podrška za učenike i roditelje u pripremi za prelazak na onlajn režim nastave i učenja.

Izlazak iz zone komfora i promjena svakodnevih navika može biti vrlo stresno iskustvo. Iz tih razloga razumijem zabrinutost roditelja i učenika, posebno maturanata koji se nalaze pred pravim ispitom zrelosti. Dobićemo na praktičnom primjeru škole za 21. vijek, prije svega segment učenje na daljinu, a sigurna sam da ćemo uz posvećene profesore koji će raditi pod novim okolnostima, i uz želju učenika da sarađuju i time pokažu koliko su zapravo odgovorni, na kraju doći do pozitivnih rezultata, jer ipak život je jedna velika učionica – poručila je Bokan.
Ona je kazala da će škola naći alternativne načine u pružanju podrške u učenju učenicima kojima nisu na raspolaganju elektronski vidovi komunikacije. Sve informacije mogu se dobiti i na imejl adresu: skola@gim-ct.edu.me
Podsjetimo, Ministarstvo prosvjete početkom sljedeće sedmice počeće nastavu na daljinu koja će podrazumijevati učenje putem televizijskih i YouTube kanala, kao i sadržaja na e-platformama, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Izvor vijesti