Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Danilovgrad

Otvorena tradicionalna izložba “Umjetnici zavičaju”

10.12.2019

Povodom Dana opštine i Dana oslobođenja Danilovgrada „9.decembar“, sinoć je u zgradi Zavičajnog muzeja Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Crne Gore otvorila tradicionalnu izložbu „Umjetnici zavičaju“.
-Poznato je da Crna Gora u oblasti likovne umjetnosti baštini izuzetnu tradiciju, zbog koje je svojevremeno slovila kao „zemlja slikara“. Za ovu metaforu zaslužna je svakako plejada neprevaziđenih cetinjskih umjetnika Vušković, Poček, Berkuljan, Milo, Lubarda, Filo, Dado...No, da i u drugim crnogorskim gradovima imamo izraziti likovni potencijal, svjedoči, u kontinuitetu, upravo izložba „Umjetnici zavičaju“, u organizaciji Umjetničke kolonije, koja nam demonstrira da i Danilovgrad u ovom aspektu posjeduje veliko bogatstvo. Dvadeseto, jubilarno izdanje izložbe metodično prati razvoj opusa različitih autora i njihovih estetika, suptilna pomjeranja umjetničkih fokusa, uključivanje savremenih umjetničkih praksi i tehnika u procesuiranje kreativnih impulsa. Ujedno, donosi nam i opšte naznake kretanja likovne umjetnosti u Crnoj Gori, budući da su mnogi od njenih aktera danas potvrđena imena naše kulturne scene, sa međunarodnom reputacijom . No pored nesumnjivog umjetničkog značaja, ovj likovni projekat protežira i neraskidivu sponu između umjetnika i njegovog zavičaja,ičineći vidljivim taj genetski kod koji kristališe posebnost kraja iz kojeg su ponikli i umjetničku percepciju njegovog kulturno-istorijskog konteksta. Zato posebno raduje dvodecenijska istrajnost opštine Danilovgrad da se organizacijom izložbe Umjetnici zavičaju, javno transponuje kao zajednica privržena svom kreativnom potencijalu, prema kojem pokazuje poseban senzibilitet i odgovornost, kazala je Milić i dodala da u odnosu na umjetničke izazove koji stoje pred ovom značajnom manifestacijom, opština neće pogriješiti ako bude imala još veći stepen posvećenosti umjetničkom stvaralaštvu, statusu i uslovima života i rada zavičajnih autora. Ona je istakla da će resorno ministarstvo opštini Danilovgrad biti siguran partner u budućim projekcijama kulturnog razvoja što su već početkom ove godine dokazali zajedničkim zalaganjem da se Internacionalnom simpozijumu skulpture dodijeli status manifestacije od posebnog značaja za kulturu.
U ime organizatora i domaćina ove značajne kulturne manifestacije, prisutne je pozdravila direktorica Umjetničke kolonije Vesna Jovović ističući da je prava rijetkost da ovako impozantan broj umjetnika potiče sa tako malog područja, ali u duhovnom smislu veoma posebnog, kao što je Danilovgrad.
-Da je zavičaj nešto što nosimo sa sobom ma gdje bili dokazuje i ova izložba koja u minule dvije decenije kontinuiranog djelovanja predstavlja uspjeh dostojan poštovanja i zalog za budućnost novim generacijama. Trajaće dok umjetnici uviđaju njenu vridnost i važnost za afirmaciju svog rada i crnogorsku umjetnost u cjelini a sve u kontekstu njegovanja zavičaja, naglasila je Jovović i citirala istoričarku umjetnosti Ljiljanu Zeković koja je u predgovoru kataloga zapisala izreku Viljema Šekspira „Mi smo građa od koje se prave snovi i naš mali život je snom zaokružen“ kao poruku umjetnika koji su svaki na svoj način dali doprinos istorijsko-kulturnom identitetu njihovog zavičaja. Postavku izložbe čine radovi: Ivane Babić, Danila Dala Brajovia, Anđele Burić, Anke Burić, Milijane Vujović, Rajka Grujić, Vladimira Đuranović, Natalije Đuranović, Romana Đuranovića, Sonje Đuranović, Željka Đuričkovića, Mine Đurović, Luke Iković, Nade Iković, Biljane Keković, Ljiljane Kolundžić, Zorice Lakić, Jovete Ljumović, Ive Mandić, Senke Martinović, Svetomira Martinovića, Bojana Matunovića, Milodarke Milatović, Božidara Pavićevića Zodijaka, Andreje Pavićević- Nahmijas, Velibora Pavićevića, Jelene Pavićević, Majde Pavićević, Toma Pavićevića, Zvonka Pavličića, Svetislava G. Popovića, Ivanke Vane Prelević, Svetozara Sveta Radovića, Branislava Sekulića, Luke Sekulića, Saše Stanišića, Nikole Radonjića, Gordane Trebješanin i Slobodana Vukićevića.