Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Razvoj dijaloga između različitih kultura

22.05.2020

Juče je povodom 21. maja Svjetskog dana kulturne raznolikosti, Sekretarijat za kulturu sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, saopštenjem podsjetio na važnost produbljivanja razumijevanja, prihvatanja svijesti i spoznaje o važnom odnosu kulture kao i razvoju dijaloga između različitih kultura.
Posebno u aktuelnom trenutku kada se cijeli svijet zaustavio, ne bez razloga i dao nam šansu da se osvrnemo i oslušnemo sebe, u vrijeme distance, izolacije i socijalne izolovanosti, kada nam nedostaje živa kultura i živa razmjena emocija.
Zaustavljen je pozorišni, muzički, bioskopski uopšte kulturni život, stvaralački duh je ograđen debelim vlastitim zidovima, institucije kulture objavljuju koliko je zaposlenih u statističkim brojkama ostalo bez posla, vlade zemalja se obraćaju za pomoć – jednom riječju zateklo nas je iznenađenje i neizvjesnost koju niko nije mogao da planira, gdje god se nalazili, na bilo kojoj tački planete Zemlje. Iz tog razloga dijalog kultura i kulturna različitost predstavlja zajedničku baštinu čovječanstva koja se temelji na toleranciji, međusobnom uvažavanju, razumijevanju i prihvatanju različitosti. Kultura kao zajednička baština čovječanstva i treba da bude priznata i uvažena na dobrobit ljudske vrste i generacija koje dolaze.
Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj se obilježava od 2002 godine. Glavna skupština UNESKO-a je usvojila opštu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti čiji je cilj pomoći državama da u sopstvenim sredinama poštuju i promovišu vlastiti identitet, tradiciju i kulturnu raznolikost, saopšteno je juče iz lokalne uprave.