Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Danilovgrad

Briga o danilovgradskim penzionerima na visokom nivou

12.12.2019

Memorandum o saradnji koji je u februaru 2014.godine potpisan od strane fonda PIO, Doma zdravlja “Dimitrije Dika Marenić” i udruženja Danilovgradskih penzionera, a tiče se svih onih aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje zdravstvene zaštite osoba trećeg doba, uspješno se realizuje na zadovoljstvo najstarije populacije u tom gradu, potvrđeno je juče na sastanku čelnika pomenutih subjekata, direktora Fonda PIO Dušana Perovića, predsjednika Udruženja penzionera Danilovgrad Nikole Čagorovića i u prisustvu predsjednice opštine Zorice Kovačević i direktorice Centra za socijalni rad Maje Luketić.
– Implementacija ovog dokumenta odvija se po planu i programu i u skladu sa zahtjevima i potrebama penzionera. Mi iz našeg djelokruga rada nastojiimo da pojednostavimo procedure koje se odnose na posjete penzionera izabranom doktoru, te zakazivanja pregleda i procedura prevencija malignih i hroničnih oboljenja. Takođe, veliku pažnju posvetili smo promociji zdravih stilova života kroz edukativne kampanje i predavanja kojih je do sada bilo trideset, a posebno vodimo računa da patronažna gerijatrijaska služba bude što kvalitetnija i efikasnija u pružanju pomoći starim i nepokretnim licima, rekao je direktor ove prestižne medicinske ustanove mr sci. dr Dejan Mandić i zahvalio se Fondu PIO na opredijeljenim novčanim sredstvima koja su iskorišćena za kupovinu patronažnog vozila koje je isključivo namijenjeno za blagovremene intervencije na periferiji grada i udaljenim selima.
Prema riječima predsjedenice Kovačević, analiza došadašnjih aktivnosti i statistički podaci govore da je memorandum zaživio na zadovoljstvo svih partnera i korisnika.
– Lokalna uprava nastoji da, iz godine u godinu, stvara sve bolje uslove života penzionerima i njihovim porodicama i zato će u opštinskom budžetu za narednu godinu biti više novca za njihove potrebe. Uskoro će biti postavljen i kamen temeljac na mjestu gdje će početi izgradnja penzionerske zgrade sa devet stambenih jedinica, kako bi se obezbijedio krov nad glavom po najpovoljnijim uslovima za one koji su u najtežem materijalnom položaju, rekla je Kovačević i zahvalila se na korektnom odnosu po svim pitanjima prema Danilovgradu Vladi Crne Gore i Fondu PIO.
O radu udruženja koje broji oko 2800 penzionera nije štedio komplimente direktor Fonda PIO Dušan Perović koji ovu sredinu smatra primjerom drugima u našoj zemlji, kako i na koji način treba voditi brigu o penzionerima.
I direktorica Centra za socijalni rad Maja Luketić je podsjetila da je ova ustanova uvijek na usluzi i da su na raspolaganju najsiromašnijima dva dnevna boravka u Danilovgradu i Spužu, zatim kuhinja i besplatne usluge vešeraja.
U ime penzionera zahvalio se na podršci predsjednik komisije za zdravstvenu zaštitu Velimir Pavićević.