Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Kotor

Prevencija na otvorenom

27.06.2020

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti - Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, RE populaciju i rodnu ravnopravnost, povodom Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, organizovala je danas događaj pod nazivom „Prevencija na otvorenom“ u Parku slobode.
Podjeljen je info materijal na temu prevencije, a zatim je uslijedilo kratko predavanje s otvorenom diskusijom. Govorili su: volonter Aleksandar Kaluđerović, predstavnica Centra za socijalni rad Milica Pavićević i dr Marina Roganović.
Ispred organizatora prisutne su pozdravile savjetnice u Kancelariji za prevenciju, Snežana Stevović Janković i Kristina Sestak.
Aleksandar Kaluđerović je, ovom prilikom, poručio da je volontiranje jako važno jer na taj način dajemo izuzetan poklon drugima.
,,Poklanjamo nekome naše vrijeme, nešto što će nam osoba koja zna da cijeni jednog dana vratiti višestruko. Za mene biti volonter predstavlja uživanje. Na taj način se družimo, ali osnovna poruka je da na taj način shvatamo koliko je to dobro za nas, a ne koliko smo pomogli nekome”, kazao je Kaluđerović.
Predstavnica Centra za socijalni rad Milica Pavićević je naglasila da je za prevenciju bolesti zavisnosti sama funkcionalnost porodice jako važna.
,,Radimo dosta sa roditeljima kako bi spriječili da dođe do zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Roditelji se obično jave kada je već kasno, kada misle da mi možemo da riješimo sve njihove probleme. Centar za socijali rad je otvoren za savjetovanje i druge mjere kao što je nadzor nad samim kršenjem roditeljskog prava kako bi spriječili da se taj problem prenese na djecu. Kada govorimo o porodici, trudimo se da ih okupimo, jer nije samo cilj razgovarati sa ocem ili majkom posebno, bitno je da im i mi pružimo taj osjećaj zajedništava, pozovemo ih kao porodicu i ukažemo na to koliko je važna uloga svakog čalana porodice u bilo kojem problemu”, rekla je Pavićević.
Dr Roganović je naglasila da je saradnja najbitniji faktor u procesu prevencije i liječenju bolesti zavisnosti.
,,Ni jednog zavisnika ne možete da tretirate, ukoliko ne napravite mrežu, povezanost sa volonterima, Centrom za socijalni rad, bolnicom, domovima zdravlja, porodicom, profesorima, školama. Mreža je osnova tretiranja bolesti zavisnosti a jako je bitna i primjerna prevencija. Zavisnika morate da prihvatite kao drugara kako bi liječenje bilo učinkovito. Doktor koji se bavi zavisnicima mora da uđe i u kafanu, onog ko pije da uzme za ruku, onog koji se dvoumi da inspiriše”, kazala je između ostalog Roganović.
Podsjetimo, ovaj događaj je jedna od redovnih aktivnosti Kancelarije koji ima za cilj da mladima kroz razgovor približi opasnosti koje zloupotreba droga predstavlja, ali i institucije koje im mogu pružiti podršku i pomoć. Događaj je organizovan u skladu sa mjerama preporučenim od strane NKT-a.