Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Danilovgrad

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić pustila u pogon malu hidroelektranu Slap Zete

16.12.2019

Nakon uspješne rekonstrukcije i modernizacije od strane Elektroprivrede Crne Gore i norveške kompanije NTE, danas je ministarska ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić pustila u pogon malu elektranu ,,Slap Zete“ nadomak Danilovgrada.
-U ovaj projekat investirano je oko 2,5 miliona eura. Ovo je najbolji primjer kako se postojeći objekat, sa infrastrukturom koja datira još iz 1952.godine, može privesti namjeni da bi se povećala instalisana snaga jednog postrojenja i samim tim duplirala proizvodnja električne energije. Ono što je bitno istaći jeste činjenica da radovi na rekonstrukciji nijesu imali uticaja na životnu sredinu, štaviše posao je završen bez negativnih posljedica po okolinu i u skladu sa evropskim ekološkim standardima, rekla je Sekulić.
Za predsjednicu opštine Zoricu Kovačević ova investicija je višestruko značajna, s obzirom da se obezbjeđuje sigurnije napajanje potrošača, a nije bilo ni tehnološkog viška, tačnije, svi zaposleni ostali su na radnim mjestima.
-Još jednom je potvrđena dobra praksa, da je ovo područje pogodno za vlasnike kapitala koji privređuju u Danilovgradu. Kapaciteti su značajno uvećani, a takođe, značajno je istaći i izgradnju riblje staze kao prilog odluci proglašenje Parka prirode ,,Rijeka Zeta“, dodala je Kovačević.
Tim povodom izvršni direktor kompanije Zeta enerdži Dragan Vlahović je podsjetio da će maksimalni kapacitet ove MHE iznositi oko 1900 kilovata te da će godišnja planirana proizvodnja iznositi blizu 9 gigavat časova i zavisiće od vremenskih uslova.
-U završnoj fazi su i radovi MHE ,,Glava Zete“ za koju se očekuje da bude u funkciji do kraja ove godine. Projekat vrijedan blizu 7 miliona eura predvidio je potpunu automatizaciju pogona, a posao u planiranim rokovima završava poljska kompanija ZRE iz Gdanjska sa kojom je potpisan ugovor kao prvorangiranim ponuđačem na tenderu sprovedenom 2017.godine, kazao je Vlahović i dodao da će imati kapacite od 20,9 gigavat časova.