Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Danilovgrad

Održana promocija knjige Neke pjesme ćute autora Gorana Popovića

16.12.2019

U prepunoj sali Zavičajnog muzeja u Danilovgradu održana je promocija knjige “Neke pjesme ćute” Gorana Popovića u kojoj, prema riječima mr Ane Pejović motive ljubavi u poeziji autor ostvaruje svoju lajtmotivsku funkciju, kako svojim frekventnim pristupom u ovoj zbirci, tako i njenom transpozicijom unutar poetskog diskursa.
-Popovićeva ljubav nije obična i često istrošena definicija zaljubljenog čovjeka, on svom silinom svog unutrašnjeg bića tu ljubav uzdiže iznad zemaljske propadljivosti i banalnosti, čuvajući njen uzvišen položaj i od sebe samoga. A jasno nam je da onaj koji voli nemonovno postaje sebičan. To nije slučaj sa Popovićem, jer njegova ljubav iskazana u svoj svojoj istinoljubljivoj nutrini, iako ponekad djeluje zastrašujuće silna, zapravo je suptilno nježna emocija jednog veoma senzibilnog i u usto vrijeme ranjivog čovjeka. Nije pjesnik kriv što tako duboko i intenzivno zna da voli, a kriv je što ne zna da zaćuti pred drhtajem srca i umiri pjesmu ludih ptica u svojim plućima. Ali da to zna, on ne bi bio pjesnik, već neki profani lik ogrnut političkim pamfletima ili deklarativnim načelima po kojima životare neprobuđeni. Iako djeluju kao sanjari, pjesnici su odavno probuđeni glasovima koje obično uho ne može da čuje. Upravo u tom bešumnom prostranstvu nastanile su se i Popovićeve ,,pjesme koje ćute” sa svim svojim ljubavima pretvorenim u kristalno jasnu vječnost i trajno sačuvanim od truleži zaborava, rekla je Pejović izražavajući nadu da će identitetski kod kao lajt motiv ovog ciklusa i njegov paradigmatski postulat razvijen samo u naznakama, autoru poslužiti kao jak oslonac za nova stihotvorenja pretočena u knjigu poezije, čiji će tematski dijapazon biti upravo ljubav prema Crnoj Gori i njenim neiscrpnim ljepotama.
Za književnika Dušana Govedaricu, Popović je ostvaren lirik, uspješan i sa stihovima za djecu, da bi u ovoj, petoj jubilarnoj knjizi, uspio da sjetnom ironijom, prekori ovovremene stramputice u kojima je uročno, skrajnuto njeno veličanstvo knjiga.
- Suvoparni aparati bez olovke i naliv-pera uspjeli su da nas onepismene. Citiram: "A pjesme ko pjesme ćute i čekaju ". Zlatnu prašinu sa korica ne treba brisati. Alegorija je beskrajna, cijela knjiga nastala je ,,samo očima duše". Patriotizam ogledan u "Ognjištu", Zemlja - majka, Uzdigni se - prepoznatljiva Crna Gora, emocije su da se ćute pjesmom , a traju vječno, što je zasluga njenog veličanstva knjige. Zabrinut za ljubav, a pjesniku je knjiga ljubav, a žena tajanstvena nikad pročitana stranica knjige, Goran Popović vezuje naslove od kojih bi mogao vrijedni čitalac nanizati vodoravni akrostih, dodao je Govedarica.
-U ladicama dugih šetnji mnogi rukopisi ili sazrenu ili istrunu. Pjesme Gorana Tomaševog su sazrele, zato su to najljepše jabuke od riječi. To su pjesme koje kada čitate imate osjećaj da ste ih vi napisali, naglasio je novinar i publicista Dragan Mitov Đurović.
O zbirci su govorili i kantautor Marinko Pavićević i autor dok je ulogu medijatora obavila animatorka kulturnih aktivnosi Božidarka Beba Popović. Promociju je organizovao Centar za kulturu.