Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Bijelo Polje

Bjelopoljska sela nude mogućnost za dobru zaradu i ugodan život

16.10.2020

Lokalna samouprava svake godine zanimljivim sadržajima obilježava Svjetski dan žena na selu, Svjetski dan hrane i Svjetski danu borbe protiv siromaštva, 15.16. i 17. oktobra.

Slična inicijativa nije izostala ni ove godine, kako bi se ukazalo na važnost uloge žene na selu, njihov doprinos u proizvodnji zdrave hrane i korišćenju prirodnih resursa u cilju borbe protiv siromaštva, kazala je Almasa Rizvanović, iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost. Gostujući u emisiji „Otvoreni studio“ Radija Bijelo Polje, u kojoj je gošća bila i Elvira Mulić iz Orahovice, uspješna žena koja je na pravi način iskoristila mogućnosti koje nudi selo i,već godinama se bavi poslom koji voli i od kojeg pristojno živi.

„Obilježavanje ova tri datuma na nivou Ujedinjenih nacija ima za cilj osnaživanje, i jačanje kapaciteta žena nakon pandemije korona virusa. Ova tri datuma koja obilježavamo od kada postoji kancelarija, 15.16.17. oktobar, su datumi koji su jako bitni ne samo za žene u Crnoj Gori već za sve nas, naročito u aktueolnoj epidemiološkoj situaciji ugroženosti virusom COVID-19. Prvpbitno smo planirali da ove datume obilježimo kroz jednu manifestaciju sajamskog karaktera na gradskom trgu, ali, u skladu sa preporukama,vremenskim ograničenjima i željom naših izlagača, nismo mogli tu ideju da realizujemo. Umjesto toga, ove godine smo organizovali jednu kampanju distribucije promotivnog materijala sa edukativnim porukama usmjerenim na prevenciju karcinoma dojke, s obzirom na to da je oktobar mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Ovaj program smo osmislili u saradnji sa kolegama iz Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, tako da planiramo i organoizovanje jednog sastanka, na kojem ćemo ženama preduzetnicama omogućiti da dobiju sve važne informacije koje se tiču preduzetništva, registracije, benefita, umrežavanja i svega onoga što im je važno za uspjeh u tom poslu. Želim da istaknem da je u Bijelom Polju sve više žena preduzetnica, pa ih je trenutno 53 a njih 23 rukovode preduzećima“, kazala je Rizvanović.

Elvira Mulić je, je jedna od uspješnih žena na selu, koja je na pravi način iskoristila mogućnosti i potencijale koje nudi selo i, već godinama se u rodnoj Orahovici, uspješno bavi proizvodnjom sira.Od toga posla, kaže, pristojno živi ona i njena porodica. Elvira ne brine za plasman svojih proizvoda, jer sve što proizvede uspije da proda. Ona je i jedna od korisnica opštinskog programa finansijske podške ženama preduzetnicama, a novac je, kaže, uložila u osavremenjivanje proizvodnje i izgradnjuu sirare.

„Zadovoljna sam životom na selu i mogućnostima koje ono pruža. Uz dobru organizaciju i posao koji se voli, može lijepo i pristojno da se živi. Iako moj radni dan traje i do 12 sati, pogotovo ljeti, ipak, moj život ne bih mijenjala za život u gradu. Zahvaljujući pomoći Opštine , uradila sam savremeni objekat, koji će mi omogućiti da unaprijedim i osavremenim proizvodnju. Takođe, planiram i da povećam broj muznih grla kako bih proizvodila veće količine sira, naravno uz pomoć supruga i djece. Žena na selu radi od jutra do sjutra, ali na kraju se sve isplati, a ostane i vremena za druženje, šetnju ili neki hobi“, poručuje Elvira.
Autorka: Tanja Dangubić
Foto: Vladimir Jelić
Tekst objavila: Sanida Kajević

rbpredakcija@gmail.com

Izvor vijesti