Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

Svjetski dizajnerski izum, Kovilm nastao u Boki

21.10.2020

SVJETSKI DIZAJNERSKI IZUM, KOVILM, NASTAO U BOKI
Posted at 13:47h in Zanimljivosti by Sonja Stilet Share
Crna Gora, Boka i Kotor odrednice su za mjesto nastajanja autentičnog izuma iz oblasti dizajna odjeće koji je jedinstven u svjetskoj modnoj industriji. Autorka ovog originalnog rješenja, koji po funkciji i namjeni pripada aksesoaru, je Rada Radonjić Krivokapić iz Starog grada.Riječ je o modnom detalju ručne izrade koji se nosi oko vrata, predstavlja svojevrsno preoblikovanje kravate i leptir mašne i nosi naziv Kovilm. „Uvrstila sam njihova početna slova u naziv novog modnog detalja i tako sam došla do riječi kovilm. Inače ideja za njegovu konstrukciju sam dobila dok sam radila konsultacije sa klijentima i željela da osmislim nešto potpuno novo. Izrada Kovilma je inače ručna i zato je potrebno više vremena za njegovu finalizaciju„, objasnila je u našem programu stilistkinja i kreatorka iz susjednog Kotora, ističući da je za nju ovo veliki uspjeh i predstavlja značajno djelo u njenoj struci.

Ona dodaje da je kovilm i zvanično prihvaćen jer je registracija u Ministarstvu ekonomije uspješno obavljena, dokumenta za kovilm završena i ovaj izumzvanično priznat u svijetu u kategoriji industrijskog dizajna i modnih detalja.

„Kovilm pretpostavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika, čiji uspjeh je doveo do dugoročne saradnje sa svijetom 21. vijeka“, kaže Rada. “ Kovilm je vječno moderan modni detalj, pokriva korišćenje visoko-kvalitetnih materijala i dugoročnost industrijskog proizvoda a pripada modnoj kolekciji pod nazivom „Svijet bez sukoba. Radi se u svim bojama, sa ispisivanjem monograma vlasnika uključujući, po želji klijenata, interpunkciju na lijevoj strani.“

Rada Radonjić Krivokapić je, kako navodi za naš Radio , završila školu i specijalizaciju za modnu kreatorku i stilistkinju u Beogradu 1996. po Pariskom sistemu. Praksu je obavljala kod konstruktorke odjeće, Ljiljane Kovač, kao u Milanu 1997. kod jednog od najpoznatijih svjetskih kreatora, Đorđa Armanija. Autorka je knjiga “Odijevanje” i “Krojenje i šivenje”.

Izvor vijesti