Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Danilovgrad

Za 8,11 odsto više novca u opštinskoj kasi

26.12.2019

Većinom glasova odbornici lokalnog parlamenta u Danilovgradu, usvojili su predlog odluke o budžetu opštine za narednu godinu koji će, prema riječima sekretarke Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj Jelene Marojević biti uvećan, u odnosu na prošlu, za 8,11 odsto, tačnije, planiran je u iznosu od oko 6,4 miliona eura.
-Mišljenje Ministarstva finansija na predloženi nivo i strukturu potrošnje, politiku zarada, kapitalne izdatke te izvore finansiranja i nivo suficita, odnosno deficita, nije imalo nijednu promjedbu na ovaj dokument, rekla je Marojević i naglasila da će skoro 5 miliona eura biti opredijeljeno za potrebe operativnih izdataka, a ostatak na kapitalne investicije.
Za predsjednicu opštine Zoricu Kovačević 2019.godina protekla je u znaku finansijske konsolidacije te izmirivanju dugova i u podrškama obrazovanju, kulturi, sportu, javnim ustanovama i preduzećima.
-Vodili smo račuina o svakom centu i pokazali veliku odgovornost prema svim korisnicima iako smo bili uskraćeni za 100 hiljada eura od koncesija za ekspolataciju mermera. Ipak, uspjeli smo da naplatimo blizu 78 odsto poreza na nepokretnosti i ovaj iznos bio bi mnogo veći da je više od 20 odsto rješenja našlo pravu adresu, rekla je Kovačević i naglasila da će lokalna uprava i dalje domaćinski poslovati u interesu svih građana.
Na ovu temu Aleksandar Šaranović (URA) je podnio nekoliko amandmana na osnovu kojih je zahtijevao da se u budžetu za narednu godinu unese stabka za obezbjeđivanje novca i nabavku udžbenika osnovcima. Sa ovim predlogom se složio i Duško Stijepović (Demokrate), kako je rekao, bez politiziranja, a u interesu školstva i obrazovanja. Nakon konkretnih predloga nađen je kompromis da se krajem jula ili početkom avgusta naredne godine nađe adekvatno rješenje kako bi se izašlo u susret porodicama kako im se ne bi opterećivao kućni budžet.
Za dr Jovana Markovića budzet za 2020 godinu predstavlja nastavak razvoja i dobre prakse lokalne samouprave na daljem unapredjenju zivota svih gradjana ove opštine.
-Budzetom su pokrivene sve oblasti i djelatnosti od znacaja za lokalnu zajednicu, u dijelu koji se tice i potrosackog i kapitalnog dijela. Projekti koji su u toku i koji ce se realizovati u narednom periodu garantuju dalji napredak opstine i stvaranje jos boljih uslova za razvoj i afirmaciju privatnog preduzetništva. Statistika je očigledna i ide u prilog činjenici da ostvarenje Budzeta u ovoj godini od 113% daje za pravo, da ovako predlozeni dokument bude realizovan i u praksi u narednoj godini, kazao je Marković.
Takođe, nije bilo primjedbi na poslovni plan društva sa ograničenom odgovornošću ,,Vodovod i kanalizacija” za 2020.godinu sa dvogodišnjim finansijkim planom.
-Plan je sveobuhvatan i stručno urađen i pored istorijata vodovoda sadrži i pregled projekata od kojih su najznačajniji izgradnja kolektora i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže. U ovom preduzeću redovno se izmiruju obaveze prema državi i zaposlenima, a nedavno je dobilo sertifikat da se nalazi na bijeloj listi poreskih obveznika. Izmiruju se redovno reprogrami kredita, a poboljsana je naplata potrazivanja. VIK je iz sopstvenih sredstava izvrsio sanaciju vodoizvorista Oraska jama, a uz pomoć Vlade Crne Gore i lokalne samouprave investirano je u promjenu azbestnih cijevi u Daljmu, u mjestu Krivaje, u mjestu Luke, u Kopitu Petrovica, sve zajedno ukupne duzine oko 4600m. Zbog investicije kompanije VOLI izmjesten je vodovod kao i u Spuzu zbog izgradnje savremenog kruznog toka. Ukupno je u sve ove projekte utroseno oko 150000 eura. I najvaznije, završen je projekat SCADA u vrijednosti oko 520000 eura, a preostaje samo tehnicki prijem. Iz svega ovoga mora se konstativati da je DOO VIK stabilno preduzece koje se nalazi na razvojnom putu, naglasio je Nikola Vukićević (DPS).
Skupština je usvojila i predlog programa rada SO Danilovgrad za narednu godinu te poslovni i finansijski plan DOO ,,Komunalno”, zatim programe rada javne ustanove ,,Umjetnička kolonija”, Turističke organizacije, Centra za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom, kao i predlog lokalnog akcionog plana za mlade do 2021.godine.