Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Adžić: Saobraćajnice prioritetne za MZ Dobrota I

09.02.2021

U prioritetne aktivnosti Mjesne zajednice (MZ) Dobrota I, kaže predjednik Savjeta Dejan Adžić, spada sanacija saobraćajnice koja se prostire od osnovne i srednje škole do 3. puta (ulice 21. maja) kako bi se smanjila gužva u saobraćaju.

“Treba napraviti kružni tok u saobraćaju kako bi se izbjegle gužve zbog djece koja pohađaju školu. Projekat je završen. Mislim da je u fazi raspisivanja kokursa i da bi ove godine trebalo i jednom zauvijek završiti taj jako važan projekat” – ocjenjuje Adžić.

On podsjeća da je planirano da ulica pored Doma kulture u Dobroti bude dvosmjerna. Za taj projekat, kaže Adžić, urađena je studija.

“Insistiraćemo da se raspiše tender i da se taj dio završi kako bi stanovnici priobalnog puta (Prve Bokeljske brigade) imali bržu komunikaciju prema svojim kućama sa magistralnog puta, da ne bi morali da idu na Kamp i da se tim putem vraćaju. Jer smo ulicu od Instituta za biologiju mora do Kampa skupštinskom Odlukom proglasili jednosmjernom. Ima dosta projekata, ali ćemo morati da se prilagodimo postojećoj situaciji jer pitanje je i koliko će se budžet Opštine Kotor puniti i kako će se odvijati ubuduće turistička sezona” – navodi Adžić.

Prema njegovim riječima, zbog situacije sa pandemijom kovida 19 izmijenjen je standardan način rada kako Savjeta, tako i Mjesne zajednice i prilagođen postojećoj situaciji.

“Prošla i ova godina su veoma specifične zbog poznate situacije sa pandemijom kovida 19. Prošle godine smo za uslove koronakrize imali veoma dinamične aktivnosti. Planirali smo dosta projekata od kojih je većina završena, ali uslijed nedostatka sredstava neki nisu realizovani” – kaže Adžić.

U narednom periodu, navodi on, fokus Savjeta MZ Dobrota I biće usmjeren na rješavanje nezavršenih projekata koji su, ističe, veoma značajni za stanovnike Dobrote.

Prošle godine je, ističe Adžić, realizovano par značajnih projekata: napravljen je trotoar sa desne strane puta kod otvorenog bazena, kovana ograda, zatim asfaltiran je parking prostor kod zgrade Pionira, asfaltirana ulica ispred zgrade Ujedninjenih nacija.

Napravljena su dječja igrališta na Plagentima, kod kafe bara “Jet ski”, na Svetoj Vrači, kao i dvije teretane na otvorenom.

“Sanirali smo par ulica koje su bile u veoma lošem stanju. Već je duže u proceduri izrada projektne dokumentacije za sanaciju Doma kulture ili Slavijanske čitaonice. Zgrada u kojoj je smještena MZ i koju koriste mještani Dobrote je u stanju kada je neophodna brza i sveobuhvatna rekonstrukcija” – kaže Adžić.

U MZ Dobrota I nadaju se turističkoj sezoni 2021. i podsjećaju da je na globalnom nivou počela vakcinacija radi imunizacije stanovništva.

“Kotor kao grad je biser ne samo Crne Gore, nego i čitavog svijeta i treba do detalja da vodimo računa o svakom njegovom segmentu.

Najvažniji zadatak jeste u narednom periodu sačuvati zdravlje i živote naših mještana. Apelujem i ovom prilikom da se svi pridržavamo mjera za suzbijanje širenja koronavirusa kako bi u što manjem broju bilo zaraženih mještana” – poručuje Adžić.

MZ Dobrota I se prostore od zatvorenog bazena na početku Dobrote pa sve do završetka Kampa. U njoj živi oko 7 hiljada stanovnika.
(Foto arhiva Radio Kotora)