Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Cetinje

Subotić: Misiju posvećenosti crnogorskom i evropskom teatru karakterisaće raznovrsnost i različitost

20.02.2021

Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ repertoarske aktivnosti, nakon višemjesečne stagnacije zbog pandemije korona virusa, započinje ovog vikenda, 20. i 21. februara, najavio je u emisiji „Aktuelno“ na talasima Radio Cetinja, direktor ove nacionalne javne ustanove kulture Ilija Subotić.

"Igraćemo višestruko nagrađivanu predstavu “Leptir”, prema tekstu Aleksandra Radunovića, u režiji Andraša Urbana, sa izuzetnom glumačkom podjelom u kojoj su Srđan Grahovac, Ana Vujošević i Dejan Ivanić", najavio je Subotić, izrazivši zadovoljstvo zbog početka normalizacije repertoarskih aktivnosti.

S obzirom na to da su epidemiološke mjere, sasvim opravdano, stalno podložne promjenama, u slučaju pozorišnog sistema, odnosno procesa koji prema svojoj suštini zahtijeva neposredan odnos umjetnika i publike, ukazao je, za sada je realizaciju programskih segmenata moguće planirati jedino na sedmičnom nivou.

"Što se tiče godišnjeg repertoara, u projekciji su uspješne i nagrađivane predstave “Zetskog doma”, kao i novi naslovi s manjim brojem umjetnika u glumačkim podjelama, dok će kvalitetnoj realizaciji programa i projekata u 2021. godini svakako doprinijeti nedavno formirani ansambl, uz uvođenje novih segmenata", najavio je direktor Subotić.

On podsjeća da Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, u svojstvu lidera, uskoro završava dvogodišnji projekat ADNICH u okviru INTERREG-IPA CBS Italija-Albanija-Crna Gora, koji se, u cilju stvaranja inovativnog prekograničnog kulturnog proizvoda, odnosi na promociju nematerijalnih kulturnih dobara kroz umjetnost i pozorište.

"Među posljednjim partnerskim aktivnostima je realizacija Jadransko-jonskog online pozorišnog festivala o nematerijalnim kulturnim dobrima u periodu 1-29. marta, na kojem će putem YouTube kanala biti prikazane odabrane produkcije iz svih zemalja učesnica, filmovi, rezultati stručnih istraživanja, uz tematske konferencije", istakao je Subotić.

U okviru programa Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” publika će biti u prilici da u online prostoru pogleda dvije predstave i dokumentarni film, 12, 13. i 14. marta 2021. godine, dok se projekat ADNICH završava 31. marta 2021. godine.

"Na respektabilan položaj Kraljevskog pozorišta u sistemu crnogorske kulture obavezuje njegova misija duža od vijeka, koja je, i istorijski gledano, prevazilazila okvire teatra kao takvog i bila od posebnog značaja za cjelokupni društveni život Crne Gore. Zbog postignutih umjetničkih dometa u prošlosti „Zetski dom“ je danas organizovan kao narodno pozorište, što u smislu zakona znači da ima obavezu da se u okviru svoje repertoarske djelatnosti bavi pripremom i prikazivanjem scenskih djela iz kulturne baštine Crne Gore i svjetske kulturne baštine, posebno njegujući savremenu, domaću i stranu dramu, kao i druga umjetničko-scenska djela od izuzetnog umjetničkog značaja", objasnio je Subotić.

Iako je do sada Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ funkcionisalo bez sopstvenog ansambla, podsjetio je, umjetnički rezultati, uz domaće i međunarodne nagrade, postizali su se angažmanom gostujućih glumaca iz Crne Gore, ali i van granica naše države, čineći ga mjestom kreativne slobode i stvaralaštva.

"Ipak, formiranje glumačkog ansambla istaklo se kao neophodnost u potrebi pozorišta da svoju umjetničku profilaciju i težnju ka daljem pozicioniranju na domaćem i međunarodnom planu dodatno ojača, obezbjeđujući nastavak rada na način primjeren standardima u ovoj oblasti. Otvaranjem prostora za kadrovsko jačanje u umjetničkom sektoru, ansambl „Zetskog doma“ čine diplomirani dramski umjetnici – glumci: Goran Vujović, Vule Marković, Marija Labudović, Jelica Vukčević i Jelena Laban, a planirano je i njegovo proširenje", kazao je direktor Subotić.

Dalju misiju posvećenosti crnogorskom i evropskom teatru karakterisaće raznovrsnost i različitost, najavio je Subotić, kako bi, uz sopstveni ansambl i gostujuće dramske umjetnike, scena najstarijeg crnogorskog državnog teatra ostala mjesto visokih i široko postavljenih dometa pozorišnog stvaralaštva. Naredne četiri godine, dodao je, u mjeri mogućeg zbog pandemije korona virusa, biće jedan od glavnih nosilaca kulturnog života Prijestonice i države Crne Gore.

Radno vrijeme pozorišta je skraćeno, pa će predstave počinjati u 16 sati, a kako bi se ispoštovale sve mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 broj mjesta u sali je ograničen na 25 po izvođenju. Cijena ulaznice, bez obzira na mjesto u gledalištu, iznosi 3,00€. Biljetarnica radi svakodnevno od 10 do 16 sati, a telefon za rezervacije je 067-428-655.

Izvor vijesti