Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Dr Mladenović: Stres okidač za ginekološke probleme

23.02.2021

Savremen način života pun stresa, u kojem dominiraju nepravilna ishrana i nuredan san, pored ostalih zdravstvenih, doveo je i do povećanja ginekoloških problema žena.

Specijalista ginekologije i akušerstva doktorka Jadranka Mladenović ističe da polni život žene zavisi od polnih hormona čija je polazišna tačka u mozgu - u hipotalamusu i hipofizi, a oni su veoma podložni uticaju stresa.

“Nažalost, u posljednjoj godini imamo pandemiju korona infekcije, pa smo naše ginekološko zdravlje zanemarili. U početku je bilo manje pacijentkinja jer su sve očekivale da će pandemija brzo proći, pa su preglede odlagale, ali - kako je vrijeme odmicalo, žene su ponovo počele da se javljaju, pa i da dolaze na redovne ginekološke kontrole” – kaže doktorka Mladenović koja je gostovala u našoj emisiji "Nedjeljni razgovor".

Uticaj korona virusa na trudnoću i embrion ili fetus još uvijek nije dovoljno istražen.

“ Ono što se za sada zna jeste da majke zaražene ovim virusom rađaju djecu koja nisu inficirana. To je objašnjeno time što u fetusu ne postoje AC2 receptori, pa virus nema za što da se uhvati intrauterino. Ipak, čim se beba rodi ti receptori počnu da se stvaraju i zato je zabilježeno da su neke bebe bile kovid pozitivne u prvim mjesecima života. Kako čovjek stari, tako se povećava količina tih receptora u plućima i krvnim sudovima, pa je zato smrtnost veća kod starijih ljudi” – objašnjava dr Mladenović za Radio Kotor.

Ističe da su u posebnom riziku trudnice koje imaju šećernu bolest, visok krvni pritisak ili su starije od trideset pet godina. “ Jedna od deset kovid pozitivnih trudnica je zahtijevala intenzivnu njegu. Najčešće su se razboljevale u trećem trimestru” – kaže dr Mladenović.

Vakcinacija se u ovom trenutku trudnicama ne preporučuje.

“ Ako žena nije trudna i vakciniše se, poželjno je da se zaštiti od trudnoće u naredna tri do četiri mjeseca. Što se tiče muškaraca, smatra se da je takođe dobro da sačekaju tri do četiri mjeseca nakon vakcinacije , jer je poznato da su za spermatogenezu potrebna sedamdeset tri dana” – kaže dr Mladenović.

Ona napominje i da je za konačne zaključke u vezi sa vakcinacijom potrebno vrijeme. “ Zato se preporučuje maksimalan oprez i poštovanje mjera odnosno korišćenje maske, održavanje distance i redovno pranje ruku” – podsjeća doktorka Mladenović.
foto:madeinmontenegro.com