Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Cetinje

GODINU DANA NAKON RASPRAVE U PARLAMENTU O BEZBJEDNOSNOJ SITUACIJI, BEZ ODGOVORNOSTI I RASVIJETLJENIH KRIVIČNIH DJELA

25.02.2021

Ni godinu dana nakon rasprave u lokalnom parlamentu, na temu bezbjednosne situacije, građani Cetinja nijesu dobili odgovor na pitanja ko stoji iza neriješenih ubistava, podmetanja bombi, paljenja automobila i sličnih najtežih krivičnih djela. Drugog marta navršiće se tačno godinu dana od kada je, povodom izuzetno loše bezbjednosne situacije u gradu, zakazana vanredna sjednica lokalnog parlamenta, kojoj je prisustvovao i načelnik cetinjskog Odjeljenja bezbjednosti, Igor Popović.

Odbornici Građanskog pokreta URA predali su na pomenutom zasijedanju incijativu lokalnom parlamentu od šest tačaka, kojima su tražili: ostavku načelnika cetinjskog Odjeljenja bezbjednosti Igora Popovića, "kao čin moralne i profesionalne odgovornosti", konkretniju podršku MUP-a i konstantan boravak Interventne jedinice na Ceitnju, pojačan nadzor policije na najosjetljivijim tačkama u gradu, hitnu realiziaciju pokrivenosti grada video nadzorom, profesionalizaciju Odjeljenja bezbjednosti Cetinje na svim nivoima i formiranje Odbora za bezbjednost Prijestonice Cetinje.

Za usvajanje ove inicijative glasali su odbornici URE, Demokrata i Socijaldemokratske partije, dok su odbornici vladajuće partije ostali uzdržani.

Kao načelnik Odjeljenja bezbjednosti Cetinje osjećam punu moralnu i profesionalnu odgovornost – kazao je tada Popović. Ostavku, ipak, nije ponudio. Pozvao je sve državne organe, shodno nadležnostima i ovlašćenjima, da prepoznaju izazove i rizike koje sa sobom nose organizovani i teški kriminal i da daju odgovore kroz efikasne krivično - pravne i druge postupke i oštriju kaznenu politiku prema bezbjednosno interesantnim licima, članovima orgnizovanih kriminalnih grupa i povratnicima u vršenju teških krivičnih djela.

Tokom pomenute rasprave, svi odbornici složili su se da je bezbjednosna situacija u gradu katastrofalna i da se pod hitno mora reagovati kako bi se stanje poboljšalo.

Građani su uplašeni, boje se za svoju djecu, porodicu, osjeća se velika nesigurnost u gradu – kazao je tada, između ostalog, odbornik Socijaldemokrata Nikola Borozan.

Gospodine Popoviću, nijeste ništa uradili da spriječite izvršenje krivičnih djela koja su se desila u periodu od kada ste bili gost ovog parlamenta, a desile su se grozne stvari, i najmanje što očekujem od vas je da iz moralnih razloga, koje ste i sami naveli, moralno podnesete ostavku – kazao je tada odbornik Građanskog pokreta URA Slavko - Šole Janković.

Svi ćemo se složiti da odgovorni treba da odgovaraju, počev od gospodina Popovića, ali sumnjam da će jedna ili dvije ostavke to promijeniti jer ovo je sistemski problem. Ponavljam, apsolutno podržavamo inicijativu i pozivamo na podnošenje ostavke načelnika OB Cetinje ali moram da vam kažem da u normalnim, pravno uređenim državama i državama u kojima se zna red i poredak, prva stvar je što ne bi dolazilo do ovakvih krivičnih djela, a kad se desi samo jedno krivično djelo koje izaziva posljedice i strah građana u tim situacijama podnose ostavku i oni koji imaju političku odgovornost – kazao je odbornik Demokratske Crne Gore Danilo Mrvaljević.

Nažalost danas se na Cetinju niko, ali baš niko, ne osjeća sigurno. Ni onaj ko šeta sa svojom djecom u parku, ni naša djeca u školskom dvorištu, na ulici, ni na poslu ni gdje god se nalazili. To sve nas, u kojoj god se političkoj partiji nalazili, treba sve duboko, duboko da zabrine – kazao je odbornik Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković.

Međutim, zajednički zaključak nakon održane sjednice parlamenta nije donijet, jer se odbornici vladajuće partije i opozicije nijesu mogli usaglasiti oko jedne tačke, a to je bilo pitanje zahtijevanja ostavke Popovića.

Odbornici DPS-a su, nakon održanog kolegijuma sa predstavnicima opozicionih partija, predložili da načelnik OB Cetinje, u saradnji sa nadležnim organima, a u skladu sa zakonom, preduzme sve neophodne mjere kako bi se obezbijedila sigurnost svih građana,a u suprotnosti će se zahtijevati preduzimanje odgovornosti i podnošenje ostavke, da Uprava policije pruži svu neophodnu podršku Odjeljenju bezbjednosti Cetinje po pitanju jačanja kadrovskih i tehničkih resursa, te da se obezbijedi pojačan nadzor u gradu, da lokalna samouprava hitno nastavi realizaciju projekta "Cetinje bezbjedan grad" i preduzme sve mjere kako bi se obezbijedila adekvatna rasvjeta na svim javnim površinama u gradu, da se intenzivira saradnja sa civilnim sektorom, te uputi inicijativa da Odjeljenje bezbjednosti Cetinje preraste u Centar bezbjednosti Cetinje. Glasanja o toj inicijativi nije bilo, jer su odbornici opozicije, nakon što njihova inicijativa nije usvojena, napustili sjednicu, pa nije bilo kvoruma za nastavak rada.

DPS je odbila da traži ostavku načelniku OB Cetinje. Mi smo, čak štaviše, išli korak dalje, i bili spremni da umjesto ostavke tražimo moralnu i profesionalnu odgovornost načelnika, ali je i to za DPS bilo neprihvatljivo. Tako da od danas predstavnici vlasti snose punu odgovornost za bezbjednosnu situaciju i sve ono što se u budućnosti može dešavati u prijestonici. Kao građanin ne mogu da prihvatim da je nečija fotelja bitnija od života i bezbjednosne situacije – kazao je tadašnji odbornik Građanskog pokreta URA u lokalnom parlamentu, Filip Adžić.

Za odbornike vladajuće partije, kako su tada objasnili, pitanje ostavke je lični čin pojedinca.

Ako smo dobro pratili sjednicu, mogli ste da zaključite iz redova opozicije je rečeno da jedna smjena ne može i neće promijeniti stanje i situaciju u ovom graduJa dodajem ako ta smjena može riješiti, i mi iz odborničkog kluba DPS spremni smo podnijeti ostavke. Da li neko treba ili ne treba da podnese ostavku u onoj formi kako je predloženo, smaztramo da to treba da bude lični čin – kazao je odbornik Demokratske partije socijalista Borislav Pravilović.

Kako nije bilo kvoruma za glasanje, nastavak sjednice odložen je za neki od narednih dana, ali pitanje odgovornosti za bezbjednosnu situaciju u gradu, do danas više nije bilo na dnevnom redu lokalnog parlamenta.

Izlaganje Popovića na sjednici održanoj drugog marta prošle godine bilo je njegovo drugo pojavljivanje u lokalnom parlamentu, a na inicijativu odbornika, povodom loše bezbjednosne situacije u gradu. U oktobru 2019. godine odbornici su takođe raspravljali o bezbjednosnoj situaciji. Popović je tada prezentovao statističke podatke, kroz Izvještaj o radu, međutim, odgovora na konkretna pitanja oko, između ostalog, paljenja šest vozila u jednoj noći i postavljanja eksplozivne naprave u stambenu zgradu u naselju Gipos, odgovora nije bilo. A odbornici opozicije su tada ostali bez odgovora i na pitanje šta se dešava sa istragom o događajima na izborni dan 2017. godine.

Istog dana kada je održano drugo zasijedanje povodom loše bezbjednosne situacije, drugog marta prošle godine, ispred cetinjskog Odjeljenja bezbjednosti održan je protest, u organizaciji Građanskog pokreta URA.

Cilj protesta je bio, kako je tada saopšteno, iskazivanje nezadovoljstva zbog neprofesionalnog postupanja OB Cetinje a Odjeljenju bezbjednosti predata je i incijativa iz skupštine kojom je tražena ostavka načelnika.

Profesor Petar Špadijer, govoreći na pomenutom skupu, apelovao je na nadležne da se djeci obezbijede elementarna prava, kao što su pravo na život i pravo na sigurnost.

Nijesu oni statistika, oni su djevojčice koje, dok se voze na biciklu za par sekundi izbjegavaju kišu metakau bulevaru, u tri sata popodne, to su klinci koji igraju žmurke u ljetnjoj večeri, nedaleko od ulaza u kojem eksplodira bomba, to su sportske nade koje se vraćaju sa treninga dok u istoj sali meci kose njihovog sugrađanina, , to su srednjoškolci koji umorni, poslije šestog časa idu kućama i bivaju zasuti krhotinama eksplozivne naprave i raznijetih kola, to su prve ljubavi koje se drže za ruke dok čekaju zeleno svijetlo na semaforu, a dočekaju da kraj njih eksplodira vozilo i ostavi prikaz sugrađanina koji do smrti krvari. Tako već nedopustivo dugo vremena izgleda život cetinjske djece – kazao je tada Špadijer.

Period zbog kojeg je, između ostalog, tražena odgovornost od strane cetinjske policije, obilježila su još uvijek nerasvijetljena ubistva naših sugrađana, ali I podmetanje eksplozivnih naprava I paljenje automobile.

Nerasvijetljena ubistva

Podsjećamo, Cetinjanin Pero Muhadinović (51) ubijen je 28. februara prošle godine, stotinjak metara od kuće u kojoj je živio. Eksplozivna naprava podmetnuta pod njegov “džip”, aktivirana je oko 12.40 časova, dok je taj pedesetjednogodišnjak prolazio Bulevarom crnogorskih junaka. Tom prilikom je povrijeđeno i jedno dijete.

Ubistvo Muhadinovića do danas nije rasvijetljeno.

Samo 11 dana ranije, 17.februara, ubijen je Cetinjanin Andrija Gazivoda (31). Na njega je pucano ispred teretane koja se nalazi u sklopu Sportskog centra „Lovćen“, a ubrzo nakon toga preminuo je usljed zadobijenih povreda. Ni ovo ubistvo do danas nije rasvijetljeno, a ne smijemo zaboraviti ni da je period istrage obilježilo saopštenje policije koja je javno objavila fotografiju i snimke osobe za koju su tvrdili da je počinilac ubistva, tražeći od građana da jave policiji ukoliko je prepoznaju,

Nakon objave, muškarac sa snimka samostalno se javio policiji i tražio da ga poligrafski testiraju kako bi utvrdili da nema veze sa ubistvom sugrađanina. U stanicu je došao sa sestrom i majkom i objasnio da je prolaznik, a ne ubica. Dan kasnije, policija je poslala saopštenje i izvinjenje, objašnjavajući da osoba sa snimka nema veze sa ubistvom.

Nerasvijetljene eksplozije

Eksplozija u cetinjskom naselju Gipos odjeknula je 29.juna 2019. godine, u ulazu stambene zgrade. Povrijeđenih nije bilo, a ni do danas nema informacija o počiniocima ovog krivičnog djela.

Nepuna tri mjeseca kasnije, 01.septembra.2019. godine, .snažna detonacija probudila je Cetinjane oko dva sata i 45 minuta ujutro. Eksplodirala je bomba u Njegoševom parku, a povrijeđenih, srećom, nije bilo. Prema informacijama iz policije, eksplozivna naprava bila je postavljena u blizini objekta koji je u fazi renoviranja i nalazi se u parku.

Niz zapaljenih automobila

April 2019. godine ostao je zapamćen po nizu zapaljenih vozila u našem gradu, a u jednoj noći izgorjelo je čak njih šest.

Dva automobila zapaljena su u noći između prvog i drugog aprila. Jedan automobil izgorio je u blizini zgrade Željezare, a drugi kod Male pijace.

U požarima koji su se dogodili u noći između šestog i sedmog aprila izgorjelo je šest automobila. Vozila su zapaljena na različitim lokacijama.

U noći između 22 i 23 novembra zapaljen je automobil u naselju Luke Ivaniševića.

Četiri noći kasnije, u naselju Bogdanov kraj zapaljen je još jedan automobil.

Teška krivična djela na području našeg grada do danas nijesu rasvijetljena, a policija na više incijativa novinara tokom protekle dvije godine, nije davala odgovore na postavljena pitanja.

Na ovu temu nakon marta prošle godine nije održano više nijedno zasijedanje u lokalnom parlamentu,

Policiji dodijeljena zahvalnica

Ipak, krajem decembra 2020.godine u organizaciji Prijestonice Cetinje dodijeljenje su nagrade , kako je tada saopšteno iz kabineta, najboljim policajcima. Među njima se našao i upravo načelnik cetinjskog Odjeljenja bezbjednosti Igor Popović, kome je uručena zahvalnica.

Uz puno razumijevanje činjenice da je 2020.godina bila godina kovida, te da je tom prilikom istaknut koordinirani rad i zajedničke aktivnosti policijskih i službenika Komunalne policije u oba talasa pandemije koronavirusa, kao i doprinos u radu Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, ostaje i činjenica da niko za godinu dana nije snosio ni moralnu ni profesionalnu odgovornost za sve gore pomenute neriješene slučajeve i izvršena krivična djela, te da većina njih ni do danas nijesu rasvijetljena.

RTV Cetinje

Izvor vijesti