Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Cetinje

Predstavljena monografija “Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište”

27.02.2021

Monografija “Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište”, mr Janka Ljumovića, vanr. prof. na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, predstavljena je danas u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”. U monografiji, čiji su izdavači Udruženje dramskih umjetnika Crne Gore i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, sabrano je lično profesionalno iskustvo pozorišnog producenta, koje autor temelji na ljepoti suodnosa sa savremenicima pozorišta.

Stručna monografija “Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište” svoje ključno polazište ima u potrebi da se definišu različite profesije u dramskim umjetnostima i njihova uloga u nastanku pozorišne predstave i pozorišta kao organizacije. Svijet pozorišta se, prema Ljumovićevim riječima, prepoznaje po umijeću kreiranja umjetničkih zanata, specifičnih zanata koji važe samo za svijet pozorišta.

Mi stalno pričamo o dominantnim profesijama i kažemo da je važno animirati mlade da oni uđu u taj svijet, ali ja bih volio da ova knjiga zainteresuje nekoga da odluči da bude krojač ili rekviziter ili majstor lutke, jer su to takođe bitna zanimanja - istakao je Ljumović.

Monografija indirektno mapira crnogorsko, jugoslovensko i svjetsko pozorište kroz odabrane primjere autora i saradnika, umjetnika i teoretičara.

Svi ti citati, sav izbor materijala je zapravo predstavljao poziv za novo istraživanje. Ti citati su birani da bi imali sadejstvo, da bi komunicirali sa tom teorijom – objasnio je Ljumović.

Monografija “Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište”, prema njegovim riječima, je pokušaj da rediteljima, dramaturzima, producentima i glumcima približi svijet vizuelnih umjetnosti, svijet primijenjene muzike i scenskog dizajna kao bitnog segmenta pozorišta.

Podrazumijeva se da u procesu rada, školovanja svih ovih profesija su to itekako važna polja, ali možemo isto tako da kažemo da ćemo da se oslonimo na te stroge podjele i onda je pitanje koliko mi zaista saznajemo ili otkrivamo i te druge svjetove – kazao je Ljumović.

Monografija mr Janka Ljumovića svojevrsni je teatrološki dokument, vodič za otkrivanje pozorišta i udžbenik koji nas uči o pozorištu i radu u pozorištu, ali i o ljubavi prema njemu.

Moderator programa bila je dramaturškinja Stela Mišković, dok je izvode iz monografije čitala Jelena Laban, članica glumačkog ansambla Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

Izvor vijesti