Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

Cetinje

Požar u NP Lovćen i dalje aktivan

04.03.2021

Požar koji je prije par dana izbio na području Nacionalnog parka Lovćen, u blizini katuna Majstori, i dalje je aktivan.

Služba zaštite i Služba ambijentalne higijene uključujući mještane katuna Majstori, od ranih jutarnjih časova su na terenu i dopremaju vodu do kritičnih djelova u cilju očuvanja šumskog ekosistema. Službe NP Lovćen čine sve kako bi ga u potpunosti lokalizovali i u što većoj mjeri zaštitili njegove vrijednosti. Nepovoljnu situaciju dodatno otežava udaljenost bunara jer se gubi dragocjeno vrijeme - informisali su iz NP Lovćen.

Kako su kazali, uprkos vjetru i nepristupačnosti terena, volja i želja zaposlenih u NP Lovćen da u potpunosti suzbiju ovu negativnu pojavu, se ne smanjuje, tako da je požar, pod kontrolom.

Sa pojavom požara na prostoru nacionalnog parka, teren su obišli Služba zaštite i spasavanja Prijestonice i članovi lovačkog udruženja iz Budve, a takođe je obavješten Direktorat za vanredne situacije.

Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na sve korisnike prostora, posebno mještane, da izbegavaju sve aktivnosti koje predstavljaju potencijalnu opasnost za izazivanje požara kako ne bi dolazilo do narušavanja i ugrožavanja biljnog i životinjskog svijeta, kao i ljudskim radom stvorenih vrijednosti.

RTV Cetinje

Izvor vijesti