Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Kotor

Dr Kumburović: Do danas vakcinisano 2.000 naših sugrađana

06.04.2021

Proces vakcinacije u Domu zdravlja Kotor protiče uredno, a do danas je vakcinisano oko 2.000 naših sugrađana, kazao je za Radio Kotor direktor ove zdravstvene ustanove dr Igor Kumburović.

„Do sada su u našoj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju bile tri vrste vakcina, 770 doza Sputnjik V, 849 Sinofarm, a u toku je vakcinacija sa Astra Zeneka vakcinom. Dobili smo 600 doza te vakcine i do sada je vakcinisano 360 pacijenata. Ostalo je još 240 doza Astra Zeneka vakcina, s tim što je moguće da dobijemo još doza“, rekao je dr Kumburović.

Prema njegovim riječima, početak masovne imunizacije očekuje se oko 20. aprila, a za građane Kotora vakcinacija će se obavljati u sportskoj sali Srednje pomorske škole i Gimnazije Kotor u Dobroti.

„Pripreme su u toku, napravili smo plan potrebne opreme, tako da, kada planirane doze budu distribuirane Crnoj Gori i bude utvrđen tačan datum vakcinacije, započećemo masovnu vakcinaciju za naše sugrađane“, poručuje dr Kumburović.

On je podsjetio na broj 1717 koji služi za prijavu onih koji žele da se vakcinišu.

„Prilikom izražavanja interesovanja, građani su dužni da napomenu ako imaju potrebu da se vakcinišu u kućnim uslovima i biće pozvani na broj telefona koji ostave. Apelovao bih da naši sugrađani i sugrađanke prilikom prijave daju tačan broj telefona ili broj nekog mlađeg člana porodice koji može da bude dostupan, ali mi šaljemo i poruku, tako da je predviđeno da budu dvostruko obavješteni“, pojasnio je.

Na naše pitanje da li su se nakon vakcinacije javljale nus pojave, dr Kumburović odgovara da do sada nije bilo ozbiljnijih.

,,Nuspojave koje se registruju su one koje se uobičajeno javljaju nakon primanja vakcine, to su bol na mjestu aplikacije, crvenilo, kao i pojava temperature koja može trajati najduže dan do dva“, pojasnio je dr Kumburović.

On podsjeća da je vakcinacija na dobrovoljnoj osnovi i da svaki građanin Crne Gore može primiti vakcinu u kojem god crnogorskom gradu želi, a svi pomorci koji žele da se vakcinišu,sa sobom moraju ponijeti pomorsku knjižicu.