Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Bijelo Polje

Dr Bošković:Vakcinacija doprinosi kolektivnom imunitetu i sprečava pojavu zaraznih bolestI

06.04.2021

Vakcinacija djece koja se upisuju u prvi razred osnovne škole privodi se kraju, a narednih dana planirana je i vakcinacija djece školskog uzrasta – završnih razreda osnovne i srednje škole, kazala je koordinator Službe izabranih doktora za djecu, prim. dr Julija Bošković. “Ona je, gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, saopštila da se vakcinacija odnosi na djecu 2015. kao i djecu 2014. godište, koja nijesu primila vakcina ili nijesu pošla u prvi razred iz opravdanih razloga.

“Vakcinacija se obavlja kod izabranog doktora, uz prethodno zakazivanje i uz poštovanje epidemioloških mjera. Imunizacija djece je pri kraju, a biće vakcinisano oko 500 mališana. Planiramo i vakcinaciju maturanata, a ovih dana očekujemo isporuku potrebnih doza vakcina. U pitanju su vakcine protiv zaraznih bolesti koje su po zakonu obavezne za taj uzrast”, istakla je dr Bošković.

Ona podsjeća i da kriza izazvana virusom korona danas predstavlja najveću prijetnju za djecu u Crnoj Gori, jer je negativno uticala na svaki aspekt života najmlađih i otežala njihov pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama.

„Prethodnih godina Dom zdravlja - Služba imunizacije za djecu, prepoznat je od Instituta za javno zdravlje kao zdravstvena institucija sa visokim obuhvatom imunizacije za sve vakcine, pa za i MMR vakcinu. Ministarstvo zdravlja u saradnji sa UNICEF-om ukazuje na opasnost od izbijanja epidemije malih boginja zbog sve manje vakcinacije djece MMR vakcinom, što ih čini izloženim bolestima koje mogu imati čak i smrtni ishod. Zbog toga smo ovih dana posebnu pažnju usmjerili ka najmalađima i činimo sve da održimo trend vakcinisanja djece za sve vakcine“, poručila je dr Bošković.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

Autorka:Tanja Dangubić

Foto:Arhiva Radija Bijelo Polje

Izvor vijesti