Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Bijelo Polje

Za ruralni razvoj i ove godine 100 hiljada eura, najviše novca za plasteničku proizvodnju

07.04.2021

Za podsticaj ruralnog i održivog razvoja ove godine će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 100 hiljada eura, isto kao i lani, kazao je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj. Gostujući u emisiji „Građanima u susret“ Radija Bijelo Polje, on je istakao da će najviše novca, 35 hiljada eura, biti izdvojeno za podršku plasteničkoj proizvodnji.

“Do sada je slična mjera realizovana sa Turskom agencijom za međunarodnu razmjenu i saradnju “TIKA”, i kroz tu saradnju smo značajan broj plastenika dodijelili ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima. S obzirom na veliko interesovanje poljoprivrednika, odlučili smo da ove godine dio sredstava iz lokalnog budžeta kroz ovaj program opredijelimo upravo za nabavku plastenika, kako bi svim zainteresovanim poljoprivrednicima omogućili da ih dobiju. Ove godine ćemo nabaviti 15-20 plastenika površine 100 m2, koji će sadržati sve uslove za bavljenje plasteničkom proizvodnjom. Oni će biti od metalne konstrukcije, sa zadovoljavajućom debljinom folije i sistemom za navodnjavanje, “ kap po kap”, a firma, kojoj na tenderu bude povjeren ovaj posao, biće u obavezi da te plastenike montira”, naglasio je Ćorović.

On je takođe, saopštio i da će za razvoj seoske infastrukture ove godine biti izdvojeno 12 hiljada eura, a korisnici su sve mjesne zajednice.

“Novac je namijenjen za rekonstrukciju, adaptaciju ili izgradnju objekta od opšteg značaja za stanovnike pojedinih mjesta, s obzirom da na seoskom području ima dosta neriješenih komunalnih problema, kao što su nedostatak mostova preko seoskih rijeka i potoka, zatim, neuređena i neograđena mjesna groblja, dotrajale krovne konstrukcije na zajedničkim objektima i još mnogo toga drugog”, kazao je Ćorović.

Program mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja, osim ove dvije, obuhvata i mjeru za podsticaj razvoja ruralnog turizma, nabavku specijalnih vozila sa mini hladnjačom za transport voća i povrća, promociju i edukacija iz oblasti ruralnog i održivog razvoja, održivo korišćenje planinskih pašnjaka, održivo korišćenje zemljišta, održivo korišćenje rječnih tokova, zaštitu i unapređenje životne sredine i biodiverziteta, prevenciju i zaštitu životne sredinje i očuvanje broja grla stoke. Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Arhiva Radija Bijelo Polje

Izvor vijesti