Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Bijelo Polje

Podrška nezaposlenim ženama pogođenim pandemijom COVID 19

08.04.2021

U cilju podrške nezaposlenim ženama, koje su posebno pogođene pandemijom COVID 19, Zavod za zapošljavanje Crne Gore pokrenuo je novi program obuke na radnom mjestu, kojim će biti obuhvaćeno njih 15 iz Bijelog Polja, saopštila je načelnica Biroa rada Bijelo Polje, Slađana Nedović.

U izjavi za Radio Bijelo Polje, Nedović je istakla da je program, za koji je javni poziv raspisan još 17. marta, usmjeren na aktivaciju žena i to onih koje su u periodu od početka pandemije COVID 19 ostale bez posla ili su se u tom periodu prijavile na evidenciju o nezaposlenim licima.

„Preciznije, ciljna grupa ovog programa su nezaposlene žene starosne dobi od 25 do 34 godine, sa djecom predškolskog uzrasta, koje imaju prepreke u zapošljavanju, koje će biti identifikovane kroz rad sa savjetnicima“, kazala je Nedović.

Ona je pozvala poslodavce da se prijave na ovaj poziv, kako bi, kako je naglasila, zajednički pomogli nezaposlenim ženama da kroz obuku na radnom mjestu steknu adekvatno radno iskustvo, praktična znanja i poboljšaju svoje šanse za zapošljavanje.

„Pozivam poslodavce da se, ukoliko imaju odgovarajuća radna mjesta za ovu ciljnu grupu, prijave na javnio poziv koji je otvoren do 25. aprila, a koji osim finansijske podrazumijeva i mentorsku podršku tokom realizacije“, navela je načelnica Biroa rada Bijelo Polje, napominjući da prijavu na poziv ne mogu podnijeti poslodavci iz javnog sektora, kao ni poslodavci koji djelatnost obavljaju u sketoru usluga povezanih sa izvoznom djelatnosti i sektoru primarne poljoprovrede i ribarstva.

Nedović je naglasila da će finansijska podrška iznositi 70 % minimalne bruto zarade, koja će biti subvencionirana tri ili šest mjeseci, u zavisnosti od prepreka koje će biti identifikovane kod nezapsolenih lica, učesnica programa.

„Očekujemo veliko interesovanje žena, ali i poslodavaca, koji će, između ostalog, kroz ovaj program popuniti upražnjena radna mjesta, ali i , vjeruje, naći adekvatne radnike uz navedenu podršku“, podvukla je načelnica Biroa rada Bijelo Polje, Slađana Nedović.

Poručila je i da su za sve konsultacije na raspolaganju poslodavcima, kao i nezaposlenim ženama.

Podsjetimo, poziv poslodavcima za realizaciju obuke na radnom mjestu sprovodi se na osnovu Sporazuma o realizaciji Pilot projekta »Aktiviranje žena« Međunarodne organizacije rada i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Izvor vijesti