Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

Festival harmonike u Tivtu od 29. do 31. maja naredne godine

29.11.2019

Od 29. do 31. maja u Tivtu će se održati jubilarni deseti Festival harmonike“ – najavio je za Radio Tivat Predrag Janković, izvršni direktor festivala i jedan od najcjenjenijih stručnjaka iz ove oblasti.
„Prije svega zahvaljujem se opštini Tivat, Turističkoj organizaciji, Centru za kulturu Tivat i direktoru Nevenu Staničiću za ogromno razumjevanje. Zato smo ponovo u Tivtu.
„Festival se sastoji iz tri segmenta. Takmiče se solisti na harmonici, zatim takmičenje u disciplini kamerna muzika i takmičenje u disciplini orkestri. Takmičare će ocjenjivati renomirani međunarodni žiri. Svoje prisustvo je potvrdio Mirko Patarini, predsjednik Svjetskog kupa. U pregovorima smo sa renomiranim profesorima Moskovskog konzervatorijuma Vječeslavom Semjonovim i Fridrihom Lipsom, te predstavnicima najjače regionalne škole iz Kragujevca, to su profesori iz Kragujevca, Radomir Tomić, Vojin Vasović i Miljen Bjeletić. Tu će biti i profesori iz Kine, Poljske, biće tu i neko od svjetskih šampiona na harmonici.
Otvaranje festivala će obilježiti moj nastup sa orkestrom iz Kragujevca. Oni su fenomenalni, tvrdim to je jedan od najboljih orkeastara harmonike u svijetu. Naš festival ima veliki renome u svijetu. Doći će takmičari iz zemalja regiona, ali i Rusije, Kine, Bjelorusije, Velike Britanije, Italije, Poljske. Desetogodišnji rad je rezultirao sa tim da se festival definitivno pozicionirao na mapi vodećih festivala harmonike u svijetu.
Trudimo se da svake godine proširujemo i ubacujemo neke nove segmente festivala. Ove godine priredićemo izložbu najvećih proizvođača harmonike iz Italije, zatim promociju knjige Ljubomira Lukića. To jedna divna knjiga, prava enciklopedija“ – kaže Predrag Janković.

Izvor vijesti