Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Bijelo Polje

Lješnjak: Muzika je moj „prozor“ u drugi svijet

30.04.2021

Iako svira harmoniku, muzički opus Bjelopoljca, Svetozara Lješnjaka, vezan je za tamburu i tamburaški sastav, a njegov muzički put, kako je kazao u emisiji ,,Bjelopoljski muzičari“, nije bio jednostavan. Nekadašnji član ,,Bjelopoljskih tamburaša“ i ,,Limskih bisera“ odrastao je u muzičkoj porodici, te su ga pjesma i harmonika pratile od najranijeg djetinjstva.

Za njega je muzika, kaže, „prozor“ u drugi svijet.

,,Bjelopoljski tamburaši“ su kao bend nastupali od 1997. do 1999. godine, kada su članovi krenuli na dvije strane i osnovali nova dva orkestra. Stari orkestar pamtim po šalama i sjajnih trenucima, a svaki naš nastup tada, bio je praćen aplauzima, koji su nam bili satisfakcija za dalji rad. Od 1999. godine do unazad pet godina bio sam aktivan član tamburaškog sastava ,,Limski biseri“, i to iskustvo pratiće me čitavog života“, priča Lješnjak.

Lješnjak se posvetio harmonici, te i danas, za svoju dušu, zasvira taj instrument.

,,Volim da izvodim uglavnom starogradske pjesme, jer je to ono što je ostalo iz djetinjstva, nađe se i po neka sevdalinka, uglavnom ono što je kvalitetno i neprolazno. Kvalitetne pjesme su uvijek popularne“, ističe Lješnjak u emisiji ,,Bjelopoljski muzičari“.

Na formiranje njegovog muzičkog ukusa najviše uticaja imao je učitelj Čedo Goljević.

,,On je bio moj uzor, jedna svestrana ličnost, a svirao je duvačke i gudačke instrumente, ali i harmoniku. Na jedan specifičan način je pristupao učenicima. Tamburaške probe u tom vremenu bile su moj san, maštao sam da se pojavim na bini tadašnjeg Radničkog doma i učestvujem sa orekstrom, što sam i ostvario“, prisjeća se Lješnjak.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Izvor vijesti