Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore

@Tivat

Gazdinstvo Vuksanović: Rakija od smokava skupa i zdrava

01.05.2021

Štandovi za prodaju i plasman lokalnih proizvoda domaćih poljoprivrednih proizvođača, od juče su ponovno na dvije lokacije u Tivtu, na Trgu magnolija i Trgu od kulture.

Štandovi će biti otvoreni petkom i subotom, tokom trajanja ljetnje sezone, a dinamika njihovog rada će zavisti od interesovanja naših poljoprivrednih proizviđača, kazali su ranije iz Sekretarijata za privredu i pozvali proizvođače da se prijave i svoje proizvode bez dodatnih troškova, predstave i plasiraju građanima.

Na Trgu magnolija juče su svoje proizvode predstavili članovi poloprivrednog gazdinstva Tomislava Vuksanovića. Za prvi dan kažu prodaja nije loša.

“Imali smo dosta cvijeća to smo sve prodali, ostalo je vrlo malo. Imamo domaće rakije, vina, likera, pravimo sokove. Rakija je lozova, likeri od mrčenice, rogač, orahovac. Sokove imamo od narandže i od nara”-istakli su Vuksanovići.

Inače, gazdinstvo Vuksanović poznato je po smokvama.

“Imamo 23 korijena smokve. Stari su sadili, prva smokva je posađena 1982. godine. Mi samo prodajemo sušene smokve i svježe, a od nje se može dosta toga praviti, slatko, džem i rakija koja vrlo skupa, čak skuplja nego lozova rakija. To smo nekad pekli i prodavali, bila je velika potražnja jer je malo ima vrlo je kvalitetna, a prije svega zdrava. Ali ima puno posla, ta procedura vrenja traje mnogo više nego za grožđe. Peče se u kazanu klasično, ali dok se dođe do pečenja ima dosta posla”-navode Vuksanovići.

Ističu da prilika koju im Opština pruža, da besplatno prezentuju i prodaju proizvode, mnogo znači i zahvalni sun a tome.

Na ovaj način Opština Tivat i Sekretarijat za privredu nastavljaju da pružaju podršku lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, promovišući njihove proizvode i usluge, bez nadoknade.

Izvor vijesti